• PRO TV
  • (P) Ghidul cabinetelor medicale pentru gestionarea deseurilor

(P) Ghidul cabinetelor medicale pentru gestionarea deseurilor

(P) Ghidul cabinetelor medicale pentru gestionarea deseurilor

In conceptul de cabinete medicale sunt incluse clinicile, spitalele, cabinetele stomatologice, cabinetele medicilor de familie, cabinetele de specialitate, centrele de transfuzii, laboratoarele de analize. Cabinetele medicale genereaza ca parte a activitatilor zilnice deseuri medicale, cunoscute si ca deseuri clinice. 

Deseurile medicale reprezinta totalitatea reziduurilor organice si anorganice, rezultate din activitatile medicale. In conformitate cu legile in vigoare, acestea sunt desemnate sub codul 18 01. 

Deseurile medicale sunt impartite in doua categorii importante: 

deseuri nepericuloase – deseurile care nu au intrat in contact cu fluidele pacientilor sau cu pacientii infectiosi, cum ar fi substante dezinfectante, medicamente nepericuloase pentru uz uman, îmbrăcăminte necontaminată.

deseuri periculoase -  toate tipurile de deseuri cu potential periculos, clasificate sub proprietatea H9, definitorie pentru deseuri infectioase. Acest tip de substante contin microorganisme viabile sau toxinele asociate acestora, cu potential de imbolnavire a altor persoane sau oganisme. Acestea rezulta din contactul cu fluidele biologice ale pacientilor, cum ar fi sangele.

Gestionarea deseurilor periculoase este o obligatie legala, conform ordinelor Ministerului Sanatatii. In conformitate cu normelor in vigoare se pune accent pe gestionarea deseurilor medicale prin reducerea gradului de periculozitate a acestora, colectarea separata si ambalarea pe categorii, stocarea intermediara a acestora, transportul in conditii speciale, cu accent special pe tratarea si distrugerea deseurilor clinice periculoase. Scopul principal este de a evita contaminarea mediului si microorganismelor, si ca rezultat, afectarea starii de sanatate a persoanelor si efectivelor animale.

Cabinetele medicale pot beneficia masiv de aportul adus de o serie de firme specializate in transportul, colectarea, si, finalmente, in tratarea si distrugerea deseurilor pericuoase. Acestea ofera consultanta si eficienta in gestionarea deseurilor periculoase, acoperind o arie larga de management a deseurilor clinice. Aceste firme preiau majoritatea obligatiilor legale pe aceasta zona, ofering solutii viabile de colectare a deseurilor. Optiunea de a apela la acest tip de firma, specializata pe gestiunea deseurilor medicale, iti ofera posibilitatea de a te asigura ca procedurile vizate de administrarea deseurilor generate de cabinetul tau medical respecta legislatia in vigoare.

Tipuri de deseuri periculoase

Deseurile periculoase sunt clasificate in mai multe categorii:

Deseuri intepatoare sau taietoare - orice instrument utilizat pentru penetrarea tesutului uman (catetere, ace, bisturie, etc.)

Deseuri anatomico patologice – organe sau fragmente din partile anatomice umane, extrase biopsice, etc.

Deseuri infectioase – orice echipament sanitar care a intrat in contact cu fluide biologice contagioase, virusi, bacterii, paraziti, care pot infecta alte persoane care intra in contact cu ele.

Deseuri chimice – totalitatea substantelor si solutiilor care au fost uilizate pentru curatarea spatiilor din clinici (ca de exemplu baze, acizi, solventi).

Medicamente citotoxice si citostatice 

Reziduuri rezultate din tratamente stomatologice

Gestionarea deseurilor pentru un cabinet medical 

Deseurile generate ca urmare a activitatii uui cabinet medical trebuie sa respecte cerintele legale emise prin ordinele Ministerului Sanatatii.

Colectarea deseurilor periculoase medicale prezinta o serie de specificitati:

Deseuri intepatoare sau taietoare – acest tip de deseuri trebuie colectate in recipiente specifice din polipropilena  

Deseuri anatomico patologice – colectarea se face prin recipiente de polipropilena, special dedicate pentru anatomo-patologie

Deseuri infectioase – aceste tipuri de deseuri se colecteaza prin saci sau cutii pentru deseuri infectioase

Deseuri chimice – totalitatea substantelor si solutiilor care au fost uilizate pentru curatarea spatiilor din clinici (ca de exemplu baze, acizi, solventi)

Medicamente citotoxice si citostatice – in aceste cazuri se folosesc recipiente de polipropilena specifice pentru chimioterapie

Deseurile periculoase trebuie eliminate final cu respectarea normelor legale in vigoare, optiunile aprobate fiind urmatoarele:

Incinerare

Tratare termica

Neutralizare

Beneficiile consultantei de mediu specializate

Toate operatiunile de colectare si eliminare a deseurilor periculoase poate fi realizata de o firma specializata de mediu, care ofera servicii de colectare deseuri. Beneficiile consultantei de mediu specializate sunt multiple, de la conformarea cu ultimele standarde ale Ministerului Sanatatii, la siguranta responsabilitatii totale a colectarii, gestionarii si eliminarii deseurilor medicale catre respectiva firma.

Specificitatile fiecarei categorii de deseuri in termeni de colectare si gestionare poate fluctua in functie de noile cerinte legislative din tara. In plus, apartenenta la Uniunea Europeana presupune un grad mai ridicat de fluiditate a legislatiei interne si intra-europene in domeniu.

Pe masura ce domeniul medical se dezvolta, si metodele de colectare si eliminare a deseurilor clinice devin din ce in ce mai complexe. 

In timp ce aceasta tendinta continua, si in masura in care personalul cabinetelor medicale nu are la dispozitie timpul necesar pentru a fi in tema cu ultimele modificari legislative, cea mai buna optiune ramane apelarea la serviciile unei firme specializate. Beneficiile consultatiei de mediu specializate variaza de la a oferi timpul necesar personalului medical de a se ocupa de problemele clinice dificile cu care se confrunta zilnic, fara alte consideratii administrative pe zona de deseuri periculoase, pana la a asigura siguranta si stabilitatea actului medical desfasurat conform legislatiei in vigoare.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni