(P) Implantul dentar - răspunsul la cele mai frecvente 7 întrebări

(P) Implantul dentar - răspunsul la cele mai frecvente 7 întrebări
Autor: Maria Rusu
Data: 06 Iulie 2020
Acum obții mai simplu o dantură frumoasă, desprinsă parcă din reclame, cu ajutorul tehnicilor dentare moderne, așa cum este implantul dentar. Pierderea unuia ori a mai multor dinți afectează modul în care mănânci, în care vorbești, zâmbetul, confortul, igienă orală și stimă de sine. Aici intervine implantul dentar care preia funcțiile dinților căzuți, iar pacienții își recapătă atât încrederea în ei, cât și abilitatea de a consuma alimente fără vreun disconfort.

La fel ca înaintea oricărei proceduri medicale, este normal să îți pui diferite întrebări despre beneficii, pași de urmat și eventuale urmări. Vom dezbate în continuare care sunt cele mai frecvente întrebări despre implantul dentar și vei avea ocazia să afli și răspunsul la acestea, astfel încât să scapi de orice frământări.

 

1. Pentru început, ce este implantul dentar?

Implant dentar este în prezent cea mai eficientă soluție pentru înlocuirea dinților pierduți, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.

Implantul dentar îndeplinește rolul unei rădăcini artificiale care o înlocuiește pe cea a dintelui lipsă, fără a afecta alți dinți din apropiere. Dispozitivul are forma unui șurub (fabricat din titan) care se înfiletează în osul mandibular sau maxilar, după ce este îndepărtată gingia. Peste acest suport artificial se va monta coroana dintelui, astfel încât la finalul tratamentului să arate la fel ca un dinte natural.

 

2. Este dureroasă procedura?

Aplicarea implantului dentar se realizează sub anestezie locală, astfel că pacientul nu simte nimic în acest timp. În cazuri excepționale se poate apela și la anestezie generală.

Trebuie menționat că o ușoară stare de disconfort va apărea la câteva ore de la intervenția chirurgicală, odată cu estomparea efectului anesteziei. Însă nu trebuie să îți faci probleme în privința acestor stări fiindcă medicul îți va recomanda să iei analgezice ușoare.

 

3. Cât durează tratamentul de implant dentar?

Intervenția pentru aplicarea implantului dentar durează aproximativ o oră, însă se poate prelungi dacă se fac implanturi multiple. După această intervenție va urma perioada de așteptare. Întregul proces poate să dureze între 3 și 6 luni, fiindcă este necesară vindecarea țesutului.

 

4. Care sunt etapele implantului dentar?

Tratamentul de implant dentar are două etape importante:

  • etapa chirurgicală - presupune introducerea implantului dentar în interiorul osului; 
  • etapa protetică - se realizează lucrarea definitivă, cea care poate fi observată în cavitatea bucală.

 

5. Care sunt cele mai bune tipuri de implant dentar?

Există mai multe tipuri de implant dentar pe piață, iar specialistul informează pacientul despre acestea și apoi hotărăsc împreună care este cel mai potrivit model. În cadrul Hello Clinic, o clinică stomatologică din Buzău, se folosesc următoarele tipuri de implant dentar: Straumann, Sweden&Martina, Bredent și Megagen.

 

6. Există și implanturi dentare care se montează într-o singură zi?

Tehnologia a avansat mult în ultimii ani, astfel că se poate apela și la implantul dentar rapid – sistemul modern "Fast and fix" - All on 6 - superior (maxilar) - All on 4 - inferior (mandibulă). Acesta presupune ca într-o singură ședință să se îndepărteze dinții afectați, să se fixeze șase implanturi pe maxilarul superior și patru implanturi pe mandibulă.

 

7. Cât rezistă un implant dentar?

Durata de viață a unui implant dentar depinde de câteva criterii importante, cum ar fi obiceiurile pacientului și existența unor afecțiuni generale. Dacă te întrebi cât rezistă un implant dentar, află că acesta poate să dureze toată viața dacă se respectă igiena orală și dacă se fac periodic vizite la medicul stomatolog.

Este important de reținut faptul că implantul dentar nu este mai rezistent decât un dinte natural. Prin urmare, trebuie acordată o atenție deosebită igienei dentare.

Implantul dentar îți poate schimba viața fiindcă vei avea o dantură cu aspect sănătos, vei zâmbi cu încredere și te vei bucura din nou de alimentele preferate.
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies