(P) Nivele laser cele mai bune soluții pentru precizie şi acurateţe

(P) Nivele laser cele mai bune soluții pentru precizie şi acurateţe
Autor: Diana Oprea
Data publicarii: 09 August 2021
Data actualizare: 09 August 2021
Nivelele laser sunt dispozitive specializate ce permit realizarea de măsurători precise, ajutând la organizarea lucrărilor de amenajări interioare, de construcţie de şantiere, dar care îşi găsesc aplicabilitatea şi în lucrări publice ori în realizarea sarcinilor simple de montare a corpurilor de mobilier.

Putem spune ca echipamentele de tip nivele laser sunt indispensabile din arsenalul de lucru al arhitecţilor, proiectanţilor, castriştilor şi al lucrătorilor de pe șantier. 

Care sunt avantajele furnizate de utilizarea de nivele laser

Dacă vorbim de precizie şi acurateţe, putem spune că acestea nu pot fi obținute foarte ușor fără nivele laser. Rolul echipamentelor este de a măsura planuri şi unghiuri de a semnaliza punctele de interes astfel, se obțin imagini de ansamblu foarte precise asupra proiectelor dezvoltate. 

Nu doar precizia de lucru este apreciată, dar şi aspectele legate de optimizarea timpului dedicat măsurătorilor. Cu siguranță, astfel de operațiuni pot fi realizate şi prin metodele tradiţionale folosindu-se ruleta şi creionul de marcat, însă astfel realizate măsurătorile consumă timp, şi uneori nu au acuratețea necesară. Utilizându-se nivele laser măsurătorile se pot realiza în mai puţin de 30 de secunde, fie că vorbim de proiecte mici de montare a corpurilor de mobilier și aliniere a uşilor sau de lucrări de amploare de îndreptare a pereţilor sau crearea traseelor pentru rețelele de apă şi gaze.

Cum se aleg corect nivele laser

Pentru selectarea corectă a echipamentelor trebuie să se țină seamă de cateva aspecte. În funcție de performanță, lumina generată, alimentare şi număr de planuri ce pot fi măsurată concomitent avem mai multe clasificări. 

Vorbind de lumină, în magazinele de specialitate avem nivele laser cu lumina roșie şi nivele cu lumina verde. Cu siguranţă nivelele cu lumină laser roșie sunt mai populare, însă cele cu lumină verde sunt mai performante şi mai ușor de identificat, chiar şi în exterior. Lumina verde este de patru ori mai intensă decât cea roșie, fiind mai rapid percepută de ochi. Dacă se achiziţionează nivele laser pentru proiecte interioare, cele cu lumina roșie sunt perfecte. Pentru şantierele mari şi lucrările exterioare sunt mai indicate cele cu lumină verde. 

Forma şi tipul de alimentare sunt alte elemente ce trebuie analizate. Pentru a fi ușor de manevrat, este important să se selecteze modele ergonomice, alimentate cu acumulatori care asigură autonomie ridicată.

Alte aspecte importante sunt  legat de caracteristicile tehnice, de numărul de planuri măsurate dar şi de tipul de marcaj utilizat. Există nivele laser cu punct şi nivele laser cu linii de evidențiere, acestea din urmă pot masura un plan, două sau mai multe planuri, astfel imaginile obținute pot fi foarte precise.  

Alte aspecte ce trebuie analizate sunt legate de precizia de măsurare, de distanța maximă masurată, ergonomie, garanţie dar şi modalități de manipulare, utilizare şi condiții pentru depozitare. 

 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies