(P) Poliția Română desfășoară cel mai amplu program de educație și prevenție rutieră

(P) Poliția Română desfășoară cel mai amplu program de educație și prevenție rutieră
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 24 Septembrie 2021
Data actualizare: 07 Octombrie 2021
Proiectul de educație și prevenție denumit „Educație Rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, cod MySMIS: 125179, a început la data de 1 iulie 2020 și se va încheia pe 30 iunie 2023.  

Proiectul se desfășoară în contextul în care, conform statisticilor realizate la nivelul Uniunii Europene, suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere grave, raportat la numărul de locuitori. 

Scopul implementării proiectului este ca prin conștientizare și asumarea responsabilității de către toți participanții la trafic, România să devină o țară mai sigură din punct de vedere al traficului rutier, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.  

Cauzele generatoare de accidente rutiere cel mai des întâlnite sunt: încălcarea limitei de viteză legală, neatenția pietonilor, neacordarea priorității de trecere. Pe un trend ascendent în cauzele generatoare de accidente găsim utilizarea telefonului mobil în timpul condusului, abaterile conducătorilor de biciclete/trotinete și consumul de alcool sau droguri. La toate acestea se adaugă faptul că mulți șoferi sau pasageri nu poartă centura de siguranță atunci când se află în trafic. Însă, evenimentele cu cele mai tragice consecințe sunt, fără îndoială, urmare a faptului că cei mici nu sunt transportați adecvat, în scaunul auto pentru copii.  

Astfel, având în vedere cauzele generatoare de accidente grave, obiectivul general al campaniei de informare și conștientizare este creșterea gradului de siguranță rutieră prin informarea și responsabilizarea oamenilor, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte, fără excepție: șoferi, motocicliști, bicicliști, dar și pietoni.  

Prin conștientizarea cauzelor care duc la producerea accidentelor grave, respectarea regulilor de circulație și aplicarea constantă a măsurilor de siguranță, putem contribui la reducerea semnificativă a numărului de accidente. Mesajul transmis în cadrul campaniei, care se dorește să ajungă la cât mai mulți oameni, este: respectarea regulilor de circulație și implementarea măsurilor de siguranță salvează vieți!

Prevenția este o conduită importantă care se dezvoltă prin activități educative susținute, de la o vârstă cât mai fragedă, așa cum sunt și activitățile propuse în această campanie, contribuind, astfel, la scăderea considerabilă a numărului de accidente.

Proiectul Educație Rutieră - Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră cuprinde mai multe campanii media integrate, desfășurate la nivel național și peste 130 de activități preventiv-educative interactive.          

Bugetul proiectului este de 31.405.057,97 lei (din care 20.063.345,59 lei - valoare asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, 3.540.590,41 lei - valoare asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată și 7.801.121,97 lei - valoarea neeligibilă inclusiv TVA).

Mai multe informații găsiți pe: www.politiaromana.ro

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
 

Date contact: 

Comisar - șef de poliție George Grigore - Manager de proiect 

Telefon - 021.208.25.25
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies