• PRO TV
  • (P) Reacția la foc vs rezistența la foc a sistemelor de gips carton

(P) Reacția la foc vs rezistența la foc a sistemelor de gips carton

(P) Reacția la foc vs rezistența la foc a sistemelor de gips carton

Rezistența la foc a sistemelor de gips carton este esențială, iar dintre toate caracteristicile lor, performanța privind siguranța oamenilor este de departe cea mai importantă.

În această privință, sistemele de gips carton au un mare avantaj - gipsul are un comportament unic la la incendiu, pentru că este un agent ignifug natural.

Mai exact, atunci când sistemele de gips carton sunt expuse la foc, ele elimină apă sub formă de vapori și nu sunt combustibile. Instalarea de soluții corecte într-o clădire în conformitate cu reglementările în vigoare, poate reduce propagarea focului.

Amploarea acestuia poate fi controlată chiar înainte de sosirea pompierilor sau înainte ca orice sistem mecanic să poată controla sau stinge incendiul.

Iată exact ce presupune reacția la foc vs rezistența la foc a sistemelor de gips carton și de ce sunt considerate una dintre cele mai bune soluții în domeniul construcțiilor, la momentul actual.
 

Soluțiile antifoc presupun controlarea focului în mai multe moduri, iar în proiectarea acestora specialiștii iau în considerare diferite reglementări și cereri care se vor aplica soluției finale instalate - altfel spus, sistemele de gips carton ar trebui să aibă două caracteristici esențiale:

- reacția la foc: masura in care materialul ia foc si contribuie la intretinerea si dezvoltarea incendiului;

- rezistența la foc: exprimata in minute, care se traduce in timpul cat rezista o anumita structura la incendiu fara sa isi modifice proprietatile.
 

Reacția la foc

Reprezinta combustibilitatea unui material și modul în care acesta contribuie la dezvoltarea și întinderea focului. Reacția la foc presupune testarea materialelor, și măsoară:

-cât de inflamabil este materialul: timpul de aprindere, propagarea focului și aportul de energie;

-producția scăzută de fum: masoara cat fum degaja materialul care ia foc. Acest aspect este foarte important pentru a permite oamenilor care se află într-o clădire să se evacueze și pompierilor să se deplaseze și să țină incendiul sub control;

-producția de picături incandescente: testul măsoară acest aspect pentru a preveni incendiile secundare și pentru a proteja pompierii.
 

Rezistența la foc

Sistemele de gips carton ( pereți, tavane, trapa de vizitare, placări, etc. ) oferă un mijloc de evacuare pentru persoanele din clădire  și permite accesul pompierilor pentru a stinge focul. Aceste sisteme sunt considerate soluții extrem de rezistente la foc, contribuind totodată la limitarea creșterii și răspândirii focului în interiorul oricărei clădiri.

Testul la foc menționat anterior măsoară inclusiv rezistența materialelor și are în vedere următoarele aspecte: capacitatea portantă ( capacitatea soluției de a nu-și pierde stabilitatea și de a suporta diverse acțiuni mecanice în timpul incendiului ); integritatea ( capacitatea sistemelor de gips carton de a rezista expunerii la foc pe o față, fără propagarea focului pe cealaltă față ); izolația ( izolația termică oferă soluției capacitatea de a împiedica creșterea temperaturii feței neexpuse la foc, ceea ce înseamnă că fața neexpusă ori alte materiale nu se vor aprinde din cauza incendiului ). 

Prin urmare, se poate înțelege de ce sistemele de gips carton sunt considerate sigure și de ce sunt apreciate și căutate de către tot mai mulți clienți.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni