• PRO TV
  • (P) Reinfectarea cu noul coronavirus - cât timp după vindecare rămân pacienţii imuni la COVID-19?

(P) Reinfectarea cu noul coronavirus - cât timp după vindecare rămân pacienţii imuni la COVID-19?

(P) Reinfectarea cu noul coronavirus - cât timp după vindecare rămân pacienţii imuni la COVID-19?

De la apariţie, la finalul anului 2019, noul coronavirus SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, a venit cu surprize peste surprize pentru lumea ştiinţifică.

Eram obişnuiţi ca medicii să ne poată răspundă la aproape orice întrebare despre o afecţiune, însă misterele noului coronavirus nu sunt atât de uşor de desluşit.

O întrebare care se află pe buzele tuturor este legată de imunitatea dobândită în urma infectării cu SARS-CoV-2. În cazul rujeolei, un pacient infectat capătă imunitate la o posibilă reinfectare.

În cazul gripei, este însă necesar să facem un vaccin anual, neexistând posibilitatea dezvoltării unei imunităţi, mai ales că tulpinile virusului gripal suferă mutaţii în permanenţă. Să vedem, din datele medicale de până acum, în ce situaţie se regăseşte coronavirusul.

Ce spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii

La nivel guvernamental, în anumite ţări, s-a sugerat că detectarea anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 ar putea servi drept bază pentru un „pașaport de imunitate” oferit cetăţenilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spulberă însă acest plan, afirmând că nu există dovezi că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 și au anticorpi sunt protejate de o a doua infectare.

Totuşi, OMS recunoaşte că unele persoanele care s-au recuperat după infectare au anticorpi împotriva virusului. Problema abia acum apare pentru oamenii de ştiinţă. În alte cazuri, pacienţii au niveluri extrem de mici de anticorpi, ceea ce înseamnă că şi imunitatea celulară a pacientului joacă un rol extrem de important. 

Contează şi intensitatea simptomelor?

O cercetare a oamenilor de ştiinţă spanioli de la Institutul IrsiCaixa AIDS Research, susţinută de Ministerul Sănătăţii Catalan, arată că există diferenţe importante între pacienţii cu COVID-19 cu simptomatologie uşoară sau asimptomatici, faţă de cei cu cazuri mai grave.

Cercetătorii au studiat plasma de la peste 100 de persoane infectate şi au descoperit că 44% dintre cele cu simptome uşoare sau deloc au avut ulterior un nivel extrem de mic de anticorpi, insuficient pentru a-i proteja împotriva unei noi infectări. În cazul pacienţilor cu simptomatologie severă de COVID-19, au fost observaţi de 10 ori mai mulţi anticorpi. 

Doar 6 luni de imunitate

O altă cercetare, desfăşurată în ultimii 35 de ani, s-a axat pe imunitatea dobândită în cazul altor 4 tipuri de coronavirusuri, evident excluzând SARS-CoV-2, recent apărut.

Poate fi unul dintre cele mai relevante studii, atât pentru că are o durată extrem de mare, dar şi pentru că arată cum reacţionează patru tipuri de coronavirusuri la imunitatea organismului uman.

Studiul de 35 de ani a fost realizat de Universitatea din Amsterdam, Olanda, şi a arătat o reducere substanţială a anticorpilor după 6 luni şi reinfectarea frecventă a pacienţilor după 12 luni.

Datele existente până acum arată mai degrabă faptul că SARS-CoV-2 este mai aproape de virusul gripal, din punct de vedere al imunităţii.

Asta înseamnă că dezvoltarea unui vaccin este esenţială în viitor pentru prevenirea apariţiei unor noi pandemii. Până atunci, însă, trebuie să facem tot ce este posibil să ne protejăm pe noi, dar şi pe cei din jur. Pentru menţinerea unui organism puternic împotriva virusurilor, ne ajută ajută şi vitaminele şi mineralele. Citeşte aici mai multe!

Alin Claudiu Popescu

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni