(P) Soluții pentru obținerea unui credit nerambursabil

(P) Soluții pentru obținerea unui credit nerambursabil
Data publicarii: 02 August 2021
Data actualizare: 02 August 2021
Te numeri printre antreprenorii care au fost afectați de pandemia de coronavirus sau îți este greu să ții pasul cu investițiile și dezvoltarea firmei? Ai posibilitatea de a beneficia de finanțare nerambursabilă pentru afacerea ta.

Cu toate că atragerea de fonduri pentru creșterea business-ului sau depășirea unor perioade critice reprezintă un obstacol pentru mulți dintre antreprenorii de pe piață locală, există și surse de capital convenabile. Iată la ce soluții poți apela pentru obținerea unui credit nerambursabil:

Fonduri europene nerambursabile

Probabil cele mai atractive și viabile surse de finanțare sunt fondurile europene nerambursabile. De pildă, ai posibilitatea de a beneficia de susținere financiară prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, pentru care banii pot fi accesați până în 2022, dacă deții un IMM, prin una dintre cele trei scheme de ajutor nerambursabil. Măsura 1 se referă la microgranturi în valoare de 2.000 de euro, nerambursabile, acordate sub formă de sumă forfetară.

Măsura 2, pentru capitalul de lucru, include finanțare de 2.000 euro pentru IMM-urile cu cifră de afaceri între 5.000 și 13.500 de euro sau de până la 150.000 de euro pentru firmele mici și mijlocii care au înregistrat afaceri de peste 13.500 de euro la finalul anului 2019. A treia schemă de ajutor este dedicată investițiilor, pentru care se pot accesa între 50.000 și 200.000 de euro.

Firmele care vor să acceseze finanțarea europeană nerambursabilă trebuie să-și aleagă una dintre cele trei scheme și o bancă ce oferă granturi pentru IMM-uri întrucât distribuirea fondurilor se va face prin intermediul instituțiilor bancare partenere. Bineînțeles, mai sunt disponibile și alte programe prin care pot fi accesate fonduri europene nerambursabile cum sunt și Programul Operațional Regional sau Programul Național pentru Dezvoltare Rurală.

Fonduri nerambursabile de la Bugetul de Stat

Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor, prin diferite programe, pot acorda granturi nerambursabile de la Bugetul de Stat, atât firmelor nou înființate cât și celor existente, în vederea dezvoltării acestora. Programele naționale au ca obiectiv stimularea realizării de investiții de către întreprinderile mici și mijlocii și crearea de noi locuri de muncă pe piața locală.

Spre exemplu, Start-up Nation este unul dintre măsurile create pentru a încuraja încurajarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) prin intermediul Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE). Schema de minimis include pentru plățile din acest an 642 de milioane de lei.

Fonduri SEE și norvegiene

Pentru perioada 2014-2021 sunt acordate 503 miliarde de euro pentru țara noastră, granturi oferite de Spațiul Economic European (SEE) și fonduri Norvegiene care reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, care reunește statele membre ale Uniunii Europene și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

Finanțarea se acordă statelor care au aderat la UE după 2003, România fiind eligibilă prin aderarea sa în anul 2007. În prezent există mai multe programe de finanțare stabilite în domenii precum sănătate publică, dezvoltare locală, energie regenerabilă, dezvoltarea afacerilor, inovare și IMM, dialog social și muncă decentă, etc.

Întreprinderile mici și mijlocii care traversează perioade dificile sau intenționează să-și crească activitatea pot apela la creditele nerambursabile. Deși este necesară o documentație riguroasă, trebuie îndeplinite anumite condiții și există un interval de timp cuprins între 6-12 luni până la primirea aprobărilor necesare, cel mai mare beneficiu vizează faptul că nu vei fi nevoit să returnezi banii pe care îi primești pentru compania ta.

Foto: Piqsels.comVIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies