(P) Test PCR sau test de anticorpi? Cum să ne pregătim mai bine pentru vacanță

(P) Test PCR sau test de anticorpi? Cum să ne pregătim mai bine pentru vacanță
Citeste mai mult despre: Test PCR, test anticorpi, vacanta,
Data publicarii: 28 Mai 2021
Data actualizare: 28 Mai 2021
În luna mai au fost relaxate multe dintre restricțiile de circulație impuse de pandemie. Destinații preferate de români precum Grecia sau Bulgaria și-au dechis granițele pentru turiști. 

Totuși, în ciuda progreselor făcute în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, criza medicală continuă. De aceea, multe țări încă cer dovada unui test PCR negativ sau dovada de vaccinare pentru a admite turiști străini. Este și cazul Greciei, spre care se vor îndrepta mii de români în această vară. Testul PCR negativ sau dovada de vaccinare sunt suficiente pentru a va garanta intrarea într-o destinație de vacanță. Totuși, dacă doriți să verificați dacă și în ce proporție organismul dumneavoastră este protejat împotriva COVID-19, atunci este indicat să faceți unul dintre testele de anticorpi disponibile pe piață.

Ce sunt testele de anticorpi împotriva COVID-19? 

Testele de anticorpi COVID-19 sunt teste de sânge prin care se determină statusul imunitar al organismului după vindecarea de COVID-19 sau după vaccinarea anti-COVID-19. Testul stabilește dacă organismul confruntat cu infecția de COVID-19 prin boală sau prin vaccin a dezvoltat anticorpi împotriva viruslului SARS-CoV-2, care o provoacă. Testele de anticorpi sunt indicate după vaccinare pentru a determina calitativ numărul de anticorpi (titrul) pe care organisumul îi produce în urma vaccinării. Trebuie spus că numărul de anticorpi este mult mai mare la persoanele vaccinate decât la cele care s-au vindecat de COVID-19. Cu cât numărul de anticorpi este mai mare, cu atât mai mult este pregătit organismul de o eventuală confruntare cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, testele de anticorpi sunt recomandate celor care cred ca au avut simptomele specifice COVID-19 dar nu și-au făcut testul PCR pentru a avea un diagnostic sigur, dar și celor care cred că au avut boala, dar au fost asimptomatici. 

Ce test de antcorpi să alegem?

În acest moment există pe piață două tipuri principale de teste de anticorpi COVID-19. Este vorba de anticorpii împotriva proteinei N (nucleocapsidă) și anticorpii anti-Spike sau anticorpi neutralizanți, care împiedică virusul SARS-CoV-2 să se prindă de celula umană. 

Testul IgM/ IgG caltitativ - determină prezența sau absența anti-proteinei N (nucleocapsida), care stabilește dacă organismul a fost deja infectat cu SARS-CoV-2 și dacă a dezvoltat un răspuns imun la această boală. Acest tip de test nu măsoară și cantitativ numărul anticorpilor detectați în organism (titrul). Acest test este indicat pentru persoanele care s-au videcat de COVID-19, dar și pentru cele care au avut simptomele asociate cu COVID-19, dar nu au făcut testul RT PCR pentru a-și confirma diagnosticul. 

Testul de Anticorpi Neutralizanți SARS CoV-2 cantitativ - este recomandat atât persoanelor care s-au vindecat de Covid-19, dar și celor care s-au vaccinat împotriva acestei boli. Acest test determină și cantitativ prezența anticorpilor în organsim, deorece măsoară numărul lor (titrul). Testul evaluează holistic statusul imun al organismului în raport cu virusul SARS-CoV-2. Trebuie menționat că protecția conferită de anticorpi este temporară. Până în acest moment studiile de specialitate nu au reușit să stabilească cu exactitate cât durează această protecție. De aceea, este important să ne testăm periodic pentru a afla dacă mai avem sau nu anticorpi care ne protejează împotriva acestui virus. 

Așadar, test PCR sau test de anticorpi?

Ambele sunt indicate dacă vreți să călătoriți în afara granițelor în aceasta vară. Un rezultat negativ la testul PCR vă asigură intrarea în țara de destinație. Totuși, dacă doriți să verificați mai departe care este statusul imunitar al organismului dumneavoastră, este indicat să faceți un test de anticorpi COVID-19. Laboratoarele Donald Medical efectuează atât teste pentru a determina dacă sunteți infectat cu COVID-19, cât și teste de anticorpi. Testarea este cea mai eficientă metodă de a ne bucura de vacanță, dar și de a ne asigura de succesul în combaterea definitivă a pandemiei de COVID-19. 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies