• PRO TV
  • (P) Tot ce trebuie să știi despre traumatismele dentare la copii

(P) Tot ce trebuie să știi despre traumatismele dentare la copii

(P) Tot ce trebuie să știi despre traumatismele dentare la copii

Traumatismele dentare pot reprezenta o urgență majoră, astfel că e bine să știm cum putem interveni odată cu apariția leziunilor dentare la copii. 

Dr. Mirela Butuc, medic specialist pedodont în cadrul Smile4Kids, ne explică tot ce trebuie să știm despre această afecțiune. 

Ce ar trebui să știm despre traumatismele dentare la copii?

Traumatismele dentare sunt afecțiuni frecvent întâlnite în rândul copiilor, și implicit în clinica noastră. Este a doua cea mai des întâlnită afecțiune, după caria dentară. O căzătură accidentală în timp ce copii fac diverse activități sportive sau de divertisment, poate deveni un motiv de îngrijorare dacă lovitura s-a produs în zona feței sau a maxilarului. Indiferent de gravitatea traumatismului, este recomandată vizita la medicul pedodont care poate acționa la timp, astfel încât tratamentul să fie unul de succes. 

Care sunt tipurile de traumatisme la copii?

- Avulsia dintelui este cel mai grav traumatism, fiind o situație de urgență majoră. Această afecțiune reprezintă ieșirea completă a dintelui din cavitatea bucală. În cazul în care avulsia dentară se produce la dintele temporar, reimplantarea nu este posibilă, astfel că până la erupția dintelui permanent, copilul va avea un dinte lipsă. În situația în care avulsia apare la unul dintre dinții permanenți, se poate realiza reimplantarea. În oricare dintre situații, se impune vizita de urgență la un medic stomatolog pediatru (pedodont) specializat exclusiv în tratamentele pentru copii. 

- Fisura este un alt traumatism al dintelui ce are loc la nivelul smalțului. De cele mai multe ori, fisura nu afectează dezvoltarea dentiției, dar poate crea o sensibilitate (la cald, rece, presiune). O recomandare în acest sens, este remineralizarea și florizarea, ambele proceduri realizate în cabinetul stomatologic. 

- Fractura unui dinte la copil este de asemenea o urgență stomatologică. În lipsa unui tratament, pot apărea mai multe complicații. În urma unei consultații, medicul va stabili profunzimea traumatismului și va decide modul în care va interveni. În cazul unei leziuni la nivelul nervului, se va realiza tratamentul de canal, abia apoi se va interveni la reconstrucția dintelui. 

- Luxația laterală înseamnă deplasarea unuia dintre dinți în față, în spate sau în lateral. Acest traumatism poate afecta dezvoltarea dentiției permanente, fiind necesară prezentarea de urgență la medicul pedodont. 

- Intruzia este un alt traumatism al dintelui. Dintele este împins în os în urma accidentării, fiind vizibilă doar o parte din dinte în cavitatea orală. În acest caz, se impune o examinare radiologică de urgență.  

Ce măsuri de prim ajutor se impun și cum poate fi salvat dintele?

Primele măsuri de prim ajutor sunt dezinfectarea zonei și prezentarea la cabinetul stomatologic. De asemenea, în cazul unui dinte fracturat, dacă găsiți partea ruptă a dintelui, o puteți pune în ser fiziologic sau lapte (nu în apă) și mergeți cu ea la medicul pedodont. 

Aș vrea să ne spuneți și care sunt soluțiile și tratamentele dentare pentru pacienții anxioși?

Există numeroase soluții pentru copii anxioși. În primul rând este recomandat ca prima vizită a copilului la medicul stomatolog să fie încă din primii ani de viață pentru a preveni anxietatea. O altă recomandare este alegerea unei clinici exclusiv pentru copii. Astfel de locuri, cum este și clinica noastră, sunt special amenajate pentru ei, iar personalul medical este special instruit. 

O primă vizită de acomodare este esențială înainte de începerea tratamentului, iar în cazul în care cel mic prezintă un nivel de anxietate ridicat se recomandă inhalosedarea. Peroxidul de azot folosit în inhalosedare nu prezintă riscuri pentru copii, fiind utilizat de peste 150 de ani în stomatologie. El ajută copilul să se relaxeze, să coopereze și să accepte tratamentul dentar. 

Cum evităm urgențele stomatologice ale copiilor?

Evitarea urgențelor stomatologice presupune în primul rând păstrarea unei igiene corespunzătoare, sigilarea suprafețelor dentare, care previne apariția cariilor, controlul periodic și periajul profesional în cabinet o dată la 6 luni, precum și protejarea dinților cu gutiere în cadrul activităților sportive. Esențială este și menținerea unei alimentații sănătoase, evitarea dulciurilor și a sucurilor acidulate. 

Cât de importante sunt tratamentele de flourizare la copii?

Flourizarea este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a cariilor în cazul celor mici. De asemenea, ea ajută la reducerea sensibilității dentare, întărirea smalțului și asigură remineralizarea zonelor atinse de carii incipiente.  Recomandarea mea este să fie realizate 2-3 tratamente de fluorizare pe an.  

Smile4Kids este o clincă special dedicată copiilor și adolescenților, fiind locul în care tratăm fără durere și prevenim dezvoltarea afecțiunilor dentare complexe. Cu două cabinete amenajate pentru tratamente, loc de joacă și o recepție primitoare, clinica noastră oferă tratamente premium și cadouri celor mici după fiecare ședință de tratament. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni