(P) Totul despre bogăția Franței – celebrele ei vinuri

(P) Totul despre bogăția Franței ndash; celebrele ei vinuri
Autor: Maria Rusu
Data: 07 Septembrie 2020
Pentru majoritatea oamenilor, Franța înseamnă vin bun, fin, de calitate, a cărui celebritate a făcut înconjurul lumii, Franța devenind reprezentantul suprem al viticulturii mondiale. 

Soiuri de struguri precum Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot sau Chardonnay sunt nume celebre din care se fac cele mai bune și vândute vinuri pe plan mondial. Despre istoria vinurilor franceze, dar și clasificarea acestora, vom povesti în continuare.

Istoria vinurilor franceze

Istoria vinurilor franceze începe în secolul al VI-lea î.Hr., atunci când s-a născut băutura nobilă a lui Dionysus. Vechii locuitori ai Franței, galii, nu se ocupau cu cultura viței-de-vie, ei ducând o existență nomadă. Viticultura a fost introdusă în Franța, vechea Galia, de către romani, care o preluaseră de la greci.  

În secolul al IV-lea, viile Franței aveau formată configurația pe care o păstrează și în prezent. Un alt pas important în care viticultura franceză a fost încurajată, a fost în secolul al IV-lea, când Papa Grigore cel Mare a dat impuls întemeierii mănăstirilor.

Renumele de care se bucură astăzi vinurile franțuzești datează din perioada Renașterii, când  ”Les grands crus” din Gironde sau din Côte d’Or erau servite la marile curți ale Europei.  ”Grandu cru” este o clasificare regională a vinului, care arată potențialul locului din care provine și desemnează  o podgorie celebră pentru producerea unui vin de calitate. Vinul preferat al papilor și al regilor era Le Clos de Vougeot, Voltaire era vinul preferat de Corton, iar vinul preferat al lui Alexandre Dumas era Montrachet. De asemenea, Napoleon servea cu plăcere vinul de Chambertin, spune site-ul evin.md.

Conform datelor prezentate în volumul ” The New Sotheby's Wine Encyclopedia”, în anul 1935, Franța a devenit primul stat care a introdus un sistem național de control al calității și originii vinurilor denumit ”Institut National des Appellations d'Origine”. Așadar, în Franța se produc trei mari categorii de vinuri:

  • Vins de Table – vin de masă
  • Vins de Pays- vin cu indicație geografică
  • Vin Delimiete de Qualite Superieure- vin cu denumire de origine controlată

Așadar, cu o poveste istorică în spate și o recunoaștere pe plan mondial, vinurile franțuzești își merită titulatura de ”reginele lumii vinurilor”.

Clasificarea vinurilor în funcție de regiune

Vinurile Bordeaux

Vinurile din regiunea Bordeaux sunt cunoscute și sub denumirea de ”darurile mărilor”, regiunea fiind situată între cele trei râuri: Garonne, Dordogne și Gironde. Zonele de elită ale acestei regiuni sunt Bourget Blaye, Libourne, Antre-de-Mare și Sauterne. Soiurile de struguri cele mai cunoscute sunt Chateau Margot, Semillon și Francisc Cabernet.

Datorită climei și a structurii solului, vinurile din regiune Bordeaux sunt diferite față de altele. Soiurile de struguri tradiționale albe  includ Semillon, Muscadel și Sauvignon, iar soiurile pentru vinurile roșii includ Merlot, Cabernet Franc, Malbec și Verdo Petit.

Se spune că cei mai buni viticultori lucrează în această regiune, iar gustul vinurilor de aici au o anumită delicatețe și o textură unică.

Vinurile din Valea Loarei

Primele viță-de-vie din această regiune au fost plantate de Sfântul Martin în anul 380 d.Hr. Vinurile roșii produse aici se disting de celelalte prin aromă florală-fructată cu note subțiri de tanin.

Valea Loarei este o regiune care cuprinde o mulțime de soiuri de struguri, însă celebre sunt Chinon și Bourgueil din care se prepară vinurile rose. Totodată, cel mai nobil vin alb din Valea Loarei este Saint Nicolas de Bourgueil.

Vinurile din Burgundia

Soiurile din Burgundia aparțin clasei superioare premium. Vinurile rezultate aici au un gust de fruct moale și o aromă ușoară.

Soiurile celebre ale regiunii sunt La Chablisienne cu o culoare misterioasă și o nuanță ușor verzuie, acest sortiment are o aromă deosebită, care combină mărul, para, piersica și coajă de portocală într-un buget aromatic excepțional. Un alt soi remarcat este Pascal Bouchard, care a fost lansat în anul 1998. Vinul are un gust ascuțit, destul de picant.

Acestea sunt doar trei din numeroasele regiuni celebre ale Franței. Dacă vrei să guști și tu unul dintre aceste vinuri, le găsești la doar un click distanță, pe Alcool Discount.
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO