Pot să scot copii afară la plimbare?, Mă pot deplasa la locuința iubitei mele? Răspunsurile date de Minister

Pot să scot copii afară la plimbare?, Mă pot deplasa la locuința iubitei mele? Răspunsurile date de Minister
Autor: Redactia
Data publicarii: 13 Aprilie 2020
Data actualizare: 13 Aprilie 2020
Sunt părinți care stau cu copiii de o lună de zile în casă, în autoizolare, fară să fi ieșit măcar o dată afară. Unii o fac din convingere că este cea mai bună soluție în lupta anticoronavirus, alții pur și simplu nu știu dacă au voie sau nu să iasă macar 10 minute în fața blocului. Ministerul Afecerilor Interne a clarificat câteva chestiuni care erau destul de neclare.

“Pot să scot copii afară la plimbare?”

În condițiile în care mulți părinți și-au exprimat dorința de a scoate copiii măcar 10-15 minute la aer, la o plimbare în jurul blocului, Ministerul Afacerilor a ținut să precizeze că acest lucru este posibil și nu încalcă legea. Deși pe rețelele de socializare părinții sunt blamați adesea dacă ies cu cei mici afară, trebuie totuși specificat că nu încalcă Ordonanța de Urgentă, dacă respectă anumite condiții: regulile de distanțare socială, iar plimbarea să fie aproape de locuință.

Iată ce a răspuns Ministerul Afacerilor Interne la întrebarea “Pot să scot copii afară la plimbare?”

“Răspuns: Da, în condițiile art.1 lit. d) din Ordonanța militară nr. 3 unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală. Nu veți merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul și nu este permisă deplasarea în spațiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieșirea copilului minor se vă face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire”.

Citeste si:  Când și cum ar trebui să ieșim din carantină pentru a fi în siguranță. Ce spun oamenii de știință  

“Mă pot deplasa până la domiciliul iubitei mele?”

Multe cupluri care nu locuiesc împreună au de suferit în această perioadă a carantinei. Pentru că doar anumite deplasări sunt premise pe timpul Stării de Urgență, o vizită de … curtoazie la iubit/a nu se încadrează în niciunul dintre motivele pe care le poți bifa în declarația pe proprie răspundere. La întrebarea “Mă pot deplasa până la domiciliul iubitei mele?” s-a evitat un răspuns de genul “da” sau “nu”. De fapt, întrebarea a fost formulată astfel pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne: “Ce pot completa pe declarația pe proprie răspundere pentru a mă deplasa până la domiciliul iubitei mele? Menționez că deplasarea se va face cu autovehiculul personal”.

“Răspuns: În cuprinsul art. 1 al Ordonanței militare nr. 3/2020 sunt menționate concret excepțiile de la interdicția privind circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei. Vă trimitem link-ul de la care puteți descărca și consulta declarația pe propria răspundere, unde există posibilitatea bifării motivului deplasării, care trebuie să fie unul justificat: https://stirioficiale.ro/storage/26MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf

Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice”.

Deci, răspunsul voalat este, de fapt, “nu”, dacă nu ai o “urgență”. Trebuie să ai un motiv bine întemeiat pe care să îl treci în declarație pentru a fi acceptată o “vizită” la iubit/a.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies