Primul caz de Covid-19 din Europa, înregistrat în decembrie 2019. Specialiștii și-au dat seama acum

Primul caz de Covid-19 din Europa, înregistrat în decembrie 2019. Specialiștii și-au dat seama acum
Medicii din Franța confirmă existența primului caz de Covid-19 din Europa în decembrie 2019. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 05 Mai 2020
Data actualizare: 05 Mai 2020
Teoria că noul coronavirus a circulat în interiorul statelor europene mult mai devreme decât se știa este tot mai aproape de a fi certificată. Francezii și-au dat seama că au avut primul bolnav de Covid-19 în decembrie 2019.

Un francez de 43 de ani, din Bobigny, oraș situat la 3 km nord-est de Paris, a ajuns la spital în 27 decembrie 2019 cu simptome de pneumonie. La vremea respectivă nimeni nu știa de coronavirus. Biroul din China al Organizației Mondiale a Sănătății a fost informat abia pe 31 decembrie în legătură cu virusul descoperit la Wuhan.

Bărbatul, care a fost tratat de pneumonie cu mijloace tradiționale, a ridicat multe semne de întrebare medicilor. Specialiștii au ajuns la concluzia că el reprezintă, de fapt, primul caz de Covid-19 din Europa, nu pacientul german diagnosticat la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

Conform bbc.com, medicul care l-a examinat atunci a trimis la laborator un tampon de vată pe care l-a folosit la consultarea lui. În urma analizei specializate cerute recent de spital a reieșit că bărbatul avea anticorpi de Covid-19.

Citește șiCoronavirus: Medicii germani protestează în pielea goală fiindcă nu primesc echipamente de protecție

Cum s-a infectat francezul

Bărbatul, pe numele său Amirouche Hammar, a declarat medicului său că nu călătorise în afara țării în acea perioadă. Doi dintre copiii săi s-au îmbolnăvit de pneumonie și s-au tratat cu medicamente recomandate de medici. Totodată, soția bărbatului nu a prezentat niciun semn de boală.

După ce au aflat cu ce se ocupă femeia, medicii au tras concluzia că avea virusul și, cel mai probabil, ea l-a adus acasă. Conform medicului Yves Cohen, șeful unităților de urgențe de la spitalele Avicenne și Jean Verdier, femeia lucra într-un supermarket situat în apropierea aeroportului Charles de Gaulle. Ea a intrat, mai mult ca sigur, în contact cu pasageri ai curselor aeriene care aterizau în capitala Franței.

Specialiștii susțin că au motive întemeiate să creadă că virusul circula în Europa cu cel puțin o lună înainte de primul caz confirmat. La fel susțin și americanii, care au sesizat acelați lucru în California. Însă, italienii au descoperit ceva și mai straniu.

Val de pneumonii în Lombardia, înainte de cofirmarea Covid-19

Autoritățile medicale din Italia, în frunte cu cei mai de seamă epidemiologi, analizează posibilitatea ca virusul să fi ajuns în Italia mult mai devreme decât se credea.

Adriano Decarli, epidemiolog și profesor la Universitatea din Milano, a coonfirmat pentru Reuters că în zonele Milano și Lodi s-a raportat un număr considerabil de persoane spitalizate cu pneumonie severă și gripă, în perioada octombrie-decembrie 2019.

La vremea respectivă, nimeni nu știa de existența noului coronavirus. Medicul nu a putut da o cifră exactă, însă a declarat că a fost vorba de „sute de cazuri”, unele rezultate cu decese la domiciliu.

Vrem să știm dacă virusul era deja aici la sfârșitul anului 2019, și dacă da – de ce a rămas nedetectat pentru o relativ lungă perioadă de timp, astfel încât să avem o imagine clară, dacă e să ne confruntăm cu un al doilea val epidemic”, a spus medicul pentru sursa citată.

În acest moment, mulți lideri ai lumii, în frunte cu Donald Trump, acuză China de neglijență în gestionarea laboratorului de la Wuhan, considerat responsabil pentru pandemia de coronavirus.

Fotografii: Getty Images/Shutterstock
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies