Protocol nou în spitale pentru bolnavii de Covid-19 și rudele acestora. Reguli privind vizitarea pacienților

Protocol nou în spitale pentru bolnavii de Covid-19 și rudele acestora. Reguli privind vizitarea pacienților
Vizitele în spitale Covid vor fi permise doar cu acordul medicilor. FOTO: Shutterstock
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 10 Aprilie 2021
Data actualizare: 10 Aprilie 2021
Ministerul Sănătății a emis un ordin pentru schimbarea protocolului referitor la gestionarea cazurilor de Covid-19 din spitale. Documentul a fost publicat azi în Monitorul Oficial. Iată principalele reguli care privesc vizitarea bolnavilor și managementul cazurilor de deces al pacienților cu SARS-CoV-2!

La recomandarea mai multor culte religioase și după ce familiile celor bolnavi s-au plâns, autoritățile au decis să permită asistență religiosă, la cerere, bolnavilor de Covid-19. Cu alte cuvinte, un preot sau un duhovnic poate fi primit în spital, la cererea pacientului, însă trebuie respectate anumite condiții: 

 • un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată;
 • timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute;
 • clericul poartă echipament complet individual de protecţie asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul;
 • clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun;
 • se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte şi după utilizare, cu acordul medicului curant;
 • nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

Pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate fi vizitat la spital și de rude, cu acordul medicului curant. Și în acest caz, trebuie respectate unele condiții:

 • o singură persoană poate intra la pacient, o singură dată;
 • timpul alocat vizitei este de maximum 15 minute;
 • vizitatorul va purta echipament complet individual de protecţie asigurat cu titlu gratuit de unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare;
 • vizitatorul va respecta toate măsurile sanitare care se impun;
 • nu este permisă introducerea vreunui obiect în zona în care sunt îngrijiţi pacienţii cu COVID-19.

Măsuri care privesc transportul decedatului din secţia de spital către morgă

Corpul persoanei decedate ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează.

Decedatul va fi aşezat într-un sac impermeabil nou, dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi igienizat la suprafaţă cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Decedatul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituţiei de medicină legală în aşteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale sau anatomiei patologice, respectiv a procedurilor de identificare.

Transportul decedatului către morga de la nivelul secţiei din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. Liftul şi targa prin care a fost asigurat transportul decedatului din secţia unităţii sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse biocide de tip TP2 (de suprafeţe), iar personalul medical care asigură transportul va fi echipat cu echipament de protecţie, conform metodologiei în vigoare.

Toate spaţiile în care sunt depuşi decedaţii (cameră mortuară, frigider, capelă) vor fi dezinfectate conform normelor în vigoare (dezinfecţie, nebulizare).

Familia sau reprezentanții legali ai celor decedați de Covid-19 își pot vedea apropiații decedați, însă doar cu respectarea următoarelor condiţii:

 • cel mult două persoane din cadrul familiei/reprezentantului legal al decedatului pot vedea decedatul;
 • vor îmbrăca obligatoriu echipamentul individual de protecţie;
 • nu se recomandă contactul direct piele pe piele (atingere, sărut etc.);
 • vor respecta strict protocolul de igienă a mâinilor care presupune spălarea mâinilor cu apă şi săpun timp de 20 de secunde la intrarea şi la ieşirea în spaţiul mortuar.

Nu este permis priveghiul la domiciliul persoanei decedate.

Măsuri care privesc îmbălsămarea

Persoanele decedate, contaminate ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2, confirmată prin teste specifice de laborator şi care au fost autopsiate nu se îmbălsămează, ci doar se igienizează la suprafaţă cu produs biocid de tip TP2. Aceşti decedaţi se igienizează şi se îmbracă înainte de a fi introduşi în sac.

Măsuri care privesc înmormântarea sau incinerarea

Înhumarea decedatului confirmat cu infecţie cu SARS-CoV-2 se va face în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege. După fiecare serviciu religios, spaţiul se va aerisi şi se va dezinfecta conform recomandărilor în vigoare.

Numărul de persoane care participă la funeralii este cel permis de reglementările oficiale, dar va fi menţinut la un minimum. Toate persoanele participante vor respecta păstrarea distanţei recomandate în metodologia în vigoare, se vor proteja în mod adecvat, iar purtarea măştii faciale este obligatorie.

Nu este nevoie ca obiectele personale ale persoanei decedate să fie incinerate sau îndepărtate conform procedurii deşeurilor infecţioase. Ele vor fi mânuite purtând mănuşi, curăţate cu detergent şi dezinfectate cu soluţie de min. 70 grade etanol, hipoclorit sau o soluţie de clor cu concentraţia de 0,1% (1.000 ppm), scrie în document.

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO: Madonna a descoperit secretul tinereții veșnice!
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!