• PRO TV
  • Răspunsul specialiștilor la întrebarea: „Dacă am avut COVID-19 și m-am vindecat, mă mai vaccinez?”

Răspunsul specialiștilor la întrebarea: „Dacă am avut COVID-19 și m-am vindecat, mă mai vaccinez?”

Răspunsul specialiștilor la întrebarea: „Dacă am avut COVID-19 și m-am vindecat, mă mai vaccinez?”

A trecut aproximativ un an de când noul coronavirus a apărut pentru prima dată în orașul Wuhan din China, iar companiile Pfizer și BioNTech au reușit acum să producă vaccinul anti-COVID-19.

Chiar în ziua de Crăciun, primele doze de vaccin au ajuns și în România, iar campania de vaccinare anti-COVID-19 a început două zile mai târziu în țara noastră.

Acum, tot mai multă lume își pune întrebarea „Dacă am avut COVID-19 și m-am vindecat, mă mai vaccinez?”, însă răspunsul exact este greu de găsit.

Iată mai jos răspunsurile oferite de specialiști la întrebarea de mai sus:

„În momentul de faţă, nu există dovezi clare privind posibilul impact al COVID-19 asupra răspunsului vaccinal sau viceversa. În prezent, nu există cerinţe sau recomandări privind testarea sistematică pentru COVID-19 înaintea vaccinării de rutină. Orice pacient cu un test COVID-19 negativ poate fi vaccinat în orice moment dacă starea sa clinică permite acest lucru”, afirmau reprezentanții Unicef România, la finalul lunii noiembrie.

„În prezent, nu există suficientă informație legată de cât timp după infecție pesoana respectivă este protejată de a face din nou boala. Studiile inițiale au arătat că imunitatea față de COVID-19 nu va dura foarte mult, însă este nevoie de studii suplimentare pentru ca acest aspect să fie înțeles mai bine. Ca urmare, în acest moment CDC nu are un punct de vedere legat de vaccinarea pacienților care au avut deja boala”, scria la mijlocul lunii decembrie pe site-ul rețelei private de sănătate Regina Maria.

„Oricine a supraviețuit unei infecții cu virusul poate și ar trebui să se vaccineze. Nu este sigur că o infecție care a fost depășită oferă o protecție suficientă împotriva unei recontactări a virusului. Au fost consemnate cazuri, e drept mai rare, de reinfectare cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, medicii nu au voie să vaccineze pe nimeni care traversează boala Covid, gripa sau alte răceli asociate cu febră. În acest caz, vaccinarea trebuie administrată numai atunci când pacientul este din nou sănătos. Același lucru se aplică și oamenilor aflați în carantină ca urmare a contactului cu cineva infectat. Aceștia trebuie vaccinați numai după încheierea perioadei de carantină. Dacă sunt deja infectați, vaccinarea ar veni oricum prea târziu”, spun cei de la Deutsche Welle.

„Ca să luăm ca exemplu cazul hepatitei virale de tip B sau altă patologie virală cu o altă vaccinare, până la un anumit moment se considera că vaccinarea nu este recomandată la cei care au suferit boala, pentru că ar apărea conflicte imune. De ani de zile s-a stabilit însă că a vaccina o persoană pentru hepatita B nu reprezintă o problemă, deci, prin analogie, nici a vaccina o persoană care a trecut prin infecția covid nu reprezintă o problemă. Deci nu ar fi o problemă din acest punct de vedere, doar că dacă ai imunitate post-infecțioasă atunci nu mai ai de ce să te vaccinezi pentru că nu mai ai nevoie și de adaosul de imunitate post-vaccinală”, a spus la începutul lunii decembrie, pentru HotNews, Emilian Popovici, vicepreședintele Societatea Română de Epidemiologie.

„Nivelul de imunitate dobândită în urma infecției pe cale naturală este de-a dreptul variabil, așa că unii oamenii prezintă un răspuns imun foarte puternic, iar alții un răspuns foarte slab. Vaccinul va susține răspunsul imun și, să sperăm, va oferi protecție pe timp mai îndelungat”, a afirmat în luna noiembrie, pentru the Guardian, profesorul Robin Shattock, de la Imperial College London.

„Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere a unui virus ca la cel care nu este vaccinat. Ajungem la acea imunizare în care 60-70% din populaţie prezintă anticorpi, precum şi o apărare celulară, şi nu vom avea acelaşi număr de boli exprimate clinic sau acelaşi număr de decese. Dacă persoanele nu au boala, se pot vaccina. Vaccinarea se face şi la cei care au avut şi la cei care nu au avut boala, dar nu la cei care trec prin boală în acest moment”, afirma Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, la mijlocul lunii decembrie.

foto: ShutterStock

Vezi și: Mariah Carey a scris „All I Want for Christmas Is You” în 15 minute - Trending Review cu Daragiu - episodul 52

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni