Reușită pentru cercetătorii ieșeni! Au creat un test PCR care indică tulpina virusului şi în ce stadiu se află boala

Reușită pentru cercetătorii ieșeni! Au creat un test PCR care indică tulpina virusului şi în ce stadiu se află boala
Autor: Cristina Tapu
Data publicarii: 15 Noiembrie 2021
Data actualizare: 15 Noiembrie 2021
Cercetătorii ieșeni au făcut un pas înainte în lupta cu noul coronavirus! Ei au dezvoltat un test PCR care depistează tipul de tulpină cu care este infectat pacientul, precum și în ce stadiu se află boala. Testul va fi disponibil doar pentru spitale și a fost dezvoltat printr-o investiție de aproximativ 2 milioane de lei. 

Cercetătorii de la Iași au dezvoltat un test PCR care va putea indica, cu precizie de 100%, conform declarațiilor acestora, tipul de tulpină cu care este infectat pacientul, dar și stadiul în care se află boala.

Mai mult decât atât, rezultatul va fi oferit într-o oră jumătate, cu 30 de minute mai devreme decât timpul necesar tipului de test PCR folosit în prezent în unitățile spitalicești. 

Dana Stan, coordonator al echipei de cercetare a vorbit despre testul inovator. „Noi avem şi o serie de calibratori şi nu arată doar prezenţa sau lipsa virusului, ci şi cantitatea de virus şi asta ajută foarte mult medicii pentru că pot monitoriza evoluţia stadiului infecţios al pacientului”.

Testul poate detecta simultan 3 gene și conține o schemă de interpretare a rezultatelor. Cercetătorii de la Iași au lucrat timp de aproape 8 luni pentru crearea acestui kit care va fi disponibil doar în cadrul spitalelor. 

Sursă foto: Gettyimages

Vezi și: Războiul dintre Leonardo DiCaprio și Jeff Bezos
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies