Unele tipuri de măști cresc riscul de îmbonăvire, au demonstrat cercetătorii. Ce măști trebuie evitate

Unele tipuri de măști cresc riscul de îmbonăvire, au demonstrat cercetătorii. Ce măști trebuie evitate
Data: 10 August 2020
Oamenii de Știință au făcut teste pe 14 tipuri diferite de măști și au descoperit că unele din ele cresc riscul de îmbolnăvire cu Covid-19.

Cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord au studiat în amănunt toate tipurile de măști, de la cele medicale la bandane și măști tricotate.

Măștile testate:

1. Mască chirurgicală, 3 straturi

2. Mască N95 cu valvă de expirare

3. Mască tricotată

4. Mască din șorț de polipropilen, 2 straturi 

5. Mască bumbac-polipropilen-bumbac, cu 3 straturi

6. Mască Maxima AT, 1 strat

7. Mască plisată din bumbac, 2 straturi

8. Mască din bumbac stil Olson, 2 straturi

9. Mască plisată din bumbac, 2 straturi

10. Mască plisată din bumbac, un strat

11. Gaiter de lână

12. Bandană, 2 straturi

13. Mască plisată din bumbac, 2 straturi

14. Mască N95, fără valvă de expirare

Rezultatele au fost următoarele:

Cele mai bune rezultate: Măștile N95 folosite de personalul medical din America. Acestea opresc cel mai bine particulele respiratorii în timpul vorbirii, scrie The Sun.

Următoarea cea mai bună soluție: Măștile chirurgicale cu trei straturi de bumbac, care pot fi făcute și acasă, au avut niște rezultate grozave în oprirea răspândirii virusului.

Cele mai slabe rezultate: Gaiterele de lână au fost cele mai ineficiente în oprirea răspândirii virusului. Adesea folosite de alergători, acestea au avut cel mai mare număr de particole pulverizate în aer, deoarece acestea descompun particulele mari în altel mai mici, făcându-le mai ușor de răspândit prin aer.

Următoarea cea mai ineficientă: Măștile tricotate și bandanele nu oferă protecție aproape deloc.

Martin Fischer, unul din autorii studiului, le-a zis celor de la CNN că purtarea unui gaiter crește riscul de infectare: "Am fost uimiți să descoperim că numărul de particule măsurat cu Gaiterul este mai mare decât numărul de particule măsurat fără nicio mască de protecție. Noi punem accent pe faptul că oamenii ar trebui să poarte mască, dar aceștia ar trebui să poarte măști care chiar funcționează."

Testul făcut de echipa de cercetare implică o cutie neagră dotată cu un laser și o cameră video de telefon. O persoană purtătoare de mască va vorbi în în cutie pe direcția laserului, iar particulele respiratorii vor fi înregistrate de către cameră. Numărul de particule este numărat de un algoritm computerizat.

Fischer declară că testul este relativ simplu de implementat, acesta putând fi folosit de către companiile producătoare de măști. "Este o unealtă vizuală foarte puternică, aceasta ajută oamenii să realizeze că până și o mască din bumbac făcută în casă oprește majoritatea particulelor respiratorii. Companiile care produc măști pot testa eficiența produselor lor cu această metodă înainte de a le produce, deci această metodă poate fi foarte utilă pentru ei."

Sursă foto: Shutterstock/ The Sun

Vezi și: Cum a fost pentru Cabral să se întoarcă pe platourile de filmare după o pauză de mai bine de trei luni

FULLSCREEN
Unele tipuri de măști cresc riscul de îmbonăvire, au demonstrat cercetătorii. Ce măști trebuie evitate
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO