Uniunea Studenților din România recomandă ONG-urilor amânarea evenimentelor

Uniunea Studenților din România recomandă ONG-urilor amânarea evenimentelor
Data publicarii: 11 Martie 2020
Data actualizare: 11 Martie 2020
  Ca urmare a suspendării cursurilor din mai multe centre universitare din țară la sugestia Consiliului Național al Rectorilor, Uniunea Studenților din România recomandă organizațiilor non-guvernamentale suspendarea activităților desfășurate.

Uniunea Studenților din România (USR) salută decizia universităților din țară privind suspendarea activității didactice, ca urmare a evenimentelor recente legate de răspândirea virusului COVID-19. În acest context, facem apel spre toate organizațiile membre USR, precum și spre celelalte ONG-uri din țară, să sisteze evenimentele pe care le derulează în această perioadă, pentru a preveni orice fel de pericol. 

Consiliul Național al Rectorilor a sugerat celor 75 de universități membre să-și suspende cursurile, cu posibilitatea de prelungire a acestei decizii. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, recomandă ca în perioada 11 martie (ora 14:00) – 31 martie să se întâmple acest lucru. Astfel, pentru a pune accent pe siguranță și conștientizare, subliniem importanța amânării activităților organizate de asociațiile membre Uniunii și celorlalte ONG-uri naționale pe această perioadă, deoarece situația actuală la nivel național este extrem de serioasă. Orice asumare privind desfășurarea activităților cu un număr semnificativ de persoane, poate pune în pericol sănătatea acestora, lucru pe care încercăm cu toții să îl evităm. Această decizie de a NU organiza evenimente, dacă nu există aprobare de la autoritățile locale, în speță Direcția pentru Sănătate Publică, rămâne valabilă până la data de 31 martie pentru întreg teritoriul țării.

Chiar și aici există șansa prelungirii deciziei.

Totodată, precizăm faptul că măsurile impuse privind izolarea trebuie respectate cu strictețe, tocmai pentru că această perioadă este una destul de gravă, iar riscurile sunt inevitabile. Astfel, stoparea evoluției virusului trebuie să pornească, în primul rând, de la populație, lucru care trebuie înțeles de toată lumea. Această perioadă nu este, așadar, o vacanță, ci o măsură preventivă, care are ca scop minimizarea cazurilor de infecție. Susținem, în acest timp, desfășurarea tuturor activităților prin metode alternative și dorim ca studenții să fie receptivi, acestea venind exclusiv în ajutorul lor. 

Acum este momentul să dăm dovadă de solidaritate, împreună, ca studenți. Nu vrem să fim părtași la răspândirea virusului, de aceea recomandăm tuturor ONG-urilor studențești să sisteze activitățile și evenimentele programate cel puțin până la sfârșitul lunii. De asemenea, recomandăm urmărirea constantă a evoluției și extinderii virusului, pentru a putea acționa cât mai prompt în cazuri extreme. Ce ne dorim în acest moment este să prevenim cât de mult se poate, pentru a nu intra și segmentul studențesc în rândul celor depistați pozitiv. Facem apel la deschidere cu privire la platformele de e-learning, pentru a putea continua structura anului universitar cât mai aproape de normalitate. Considerăm, de asemenea, că panica nu trebuie răspândită și accentuată, tocmai pentru a nu provoca mai multă confuzie. Suntem siguri că evenimentele asociațiilor vor fi reluate cu succes, iar reușitele vor fi pe măsură. Momentan, siguranța și sănătatea rămân primordiale. Apelăm, din nou, la calm, în vederea evitării extinderii.” Alexandru VASILE, Președintele Uniunii Studenților din România.

Uniunea Studenților din România este cea mai mare federație studențească, reunind 111 organizații membre în peste 30 de universități. Scopul statutar este acela de a reprezenta, promova şi apăra drepturile studenților, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Parlamentul, Guvernul, Preşedinția României, precum şi Municipalități şi Universități.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies