Copiii "de aur" României: 5 sportivi-fenomen care au cucerit aurul înainte să împlinească 18 ani

Copiii de aur României: 5 sportivi-fenomen care au cucerit aurul înainte să împlinească 18 ani
Autor: Doina Goanta
Data publicarii: 15 August 2022
Data actualizare: 15 August 2022
David Popovici este noul fenomen din sportul românesc, dar și mondial. Tânărul în vârstă de 17 ani doboară record după record și tocmai a devenit dublu campion european, la 100 si 200 m liber. În iunie, Popovici a obținut aurul la 100 și 200 m liber la Mondialele de la Budapesta.

“Este foarte multă muncă, răbdare, nutriţie, somn. Trebuie să fim răbdători”, explica Popovici performanța sa, după Campionatele Mondiale.

Popovici nu este însă primul sportiv-fenomen dat de România, care a devenit campion la o vârstă atât de fragedă. Evident, gimnastele “de aur” au bifat primele această listă. Cu Nadia Comăneci în frunte.

@doina_cristiana Copiii "de aur" ai Romaniei: 5 sportivi-fenomen care au castigat aurul inainte de 18 ani #davidpopovici #andreearaducan #catalinaponor #nadiacomaneci #dianamocanu #campionmondial #medaliadeaur #romania #recordmondial #gimnastica #inot #fenomen #foryou ♬ The Final Countdown - Instrumental - The Hit Crew

La numai 13 ani, Nadia a adus României 3 medalii de aur și 1 de argint la Campionatele Europene. Un an mai târziu, a devenit o legendă mondială: la 14 ani, la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, Nadia a fost prima gimnastă care a fost punctată cu 10. A obținut 3 medalii de aur, una de argint și una de bronz.

Nume sonore în gimnastică mondială sunt și Andreea Răducan și Cătălina Ponor – ambele au urcat pe prima treaptă a podiumului la numai 16, respectiv 17 ani. La 16 ani, Răducanu lua aurul la sol la Mondialele de la Tianjin, iar la 17 ani, Ponor pleca cu 3 medalii de aur de la Jocurile Olimpice.

La natație, România a mai avut o campioană la 16 ani, înainte lui Popovici. Diana Mocanu a uimit pe toată lumea când a obținut doua medalii de aur la Jocurile Olimpice din 2000, la 100 și 200 m spate.


Sursa foto: GETTY IMAGES
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies