• PRO TV
  • Dragoș Bucur, dezvăluiri despre viața sa cu diabet zaharat: ‘Eu l-am acceptat’

Dragoș Bucur, dezvăluiri despre viața sa cu diabet zaharat: ‘Eu l-am acceptat’

Dragoș Bucur, dezvăluiri despre viața sa cu diabet zaharat: ‘Eu l-am acceptat’

Dragoș Bucur trăiește de 20 de ani cu diabet zaharat, o afecțiune care nu se vindecă, dar pe care o poți ține în control în permanență. Prezentatorul emisiunii Visuri la cheie a vorbit despre provocările acestei boli, dar și despre lucrurile de care e dependent, în afară de insulină.

De 20 de ani, Dragoș Bucur își monitorizează nivelul glicemiei și trăiește cu diabetul zaharat. Cu toate acestea, prezentatorul emisiunii Visuri la cheie dezvăluie că un viața unui bolnav de diabet nu e doar despre nivelul glicemiei, ci mai ales despre modul în care reușește să-și mențină în control această glicemie. 

Eu nu sunt un mare adept al tehnologiei, mai puțin când e vorba de diabet. Eu sunt dependent, nu doar de insulină, ci și de tehnologie, de vreo 5-10 ani. Folosesc un sistem de monitorizare a glicemiei în timp real, încontinuu, și o pompă de insulină, de ceva ani. De vreo trei ani folosesc și un sistem care se numește closed-loop, un soft care combină informațiile de la senzorul de glicemie către pompa de insulină”, a spus Dragoș Bucur la lansarea unui dispozitiv revoluționar de monitorizare a nivelului glicemiei.

Dragoș Bucur spune că tehnologia este vitală în diabet și îi ajută pe bolnavi să aibă un bun management al afecțiunii. 

Duc o viață normală, fac sport, și sport destul de extrem, merg pe munte, unde fac trasee de 13-15 ore, mă dau cu placa o zi întreagă, fac rafting... lucruri pe care nu prea ai cum să le faci cu metoda clasică de tratament al diabetului de tip 1. Pe mine, tehnologia mă ajută foarte mult în managementul diabetului”, a mai spus Dragoș.

Cum i s-a schimbat viața după diagnostic

Dragoș Bucur a fost diagnosticat cu diabet zaharat într-o epocă în care se știau puține lucruri despre această boală. Între timp, tehnologia a avansat considerabil, făcând viața cu diabet una acceptabilă. Actorul a povestit că la început a refuzat să accepte că are diabet.

Cred că oricine se poate adapta, da e o provocare, treci prin mai multe etape: refuzul, revolta, acceptarea, împrietenirea etc. Am avut perioade, cred că la un an, un an jumătate după, în care am zis: nu mă interesează, eu nu am diabet. Am aruncat aparatul de testat.... mi s-a făcut rău după 4-5 zile și am revenit la viața cu care m-am obișnuit. E o vorbă în diabet: se spune că dacă te lupți cu el, o să pierzi, n-ai nicio șansă. Singura variantă e să te împrietenești cu diabetul. A durat ceva timp până am înțeles ce înseamnă vorba asta. Eu l-am acceptat”.

Dragoș insistă pe alte două aspecte care ajută în diabet, dar mai ales pentru evitarea lui: alimentația sănătoasă și sportul.

Dincolo de tehnologie și aceste device-uri care mie îmi fac viața ușoară, insist pe celelalte lucruri care sunt importante. Alimentația, cred eu, este ignorată, nu știu de ce, în mass media. Parcă nu se mai pune accentul care ar trebui să se pună. Nu se poate să mănânci numai prostii, nu se poate să bei numai tâmpenii. Sportul. Nu știu cum s-a ajuns la o oră de sport pe săptămână, nu înțeleg cum copiii au ajuns să nu mai alerge, să prefere mall-ul în locul pădurii. Cred că mass media ar trebui să ajute la chestia asta”, a mai spus prezentatorul emisiunii Visuri la cheie.

Cât de utile sunt dispozitivele inovatoare de măsurat glicemia

Preocuparea constantă a unui diabetic este să-și mențină glicemia într-o marjă acceptabilă, iar provocarea cea mare este în timpul zilei, fiindcă aici ai parte de stres, frig, tentații alimentare, oboseală. Noaptea este mai greu să ai acces la informații legate de nivelul glicemiei. În primii ani după diagnostic, Dragoș se trezea noapte de noapte, din trei în trei ore, pentru a-și măsura glicemia, ceea ce era îngrozitor.

Aveam telefonul lângă pat, mă trezeam, îmi luam glicemia, corectam sau nu, mă culcam. Este groaznic. După doi ani își vine să te dai cu capul de pereți. Dacă te chinui o zi întreagă să ții glicemia 60-70% și noaptea e mult prea mare sau mult prea mică... ai muncit degeaba ziua”, a spus Dragoș, insistând pe necesitatea adoptării unor dispozitive noi, pe care le poți programa să te notifice doar atunci când glicemia a ieșit din parametrii indicați de specialist ca fiind normali pentru un bolnav de diabet.

Te-ai trezit, ai văzut că ai glicemia sus, ți-ai făcut insulina, te-ai culcat la loc”, a conchis Dragoș.

Noul dispozitiv lansat - CGM: Sistem de Monitorizare Continuă în Timp Real al Glucozei - utilizează un mic senzor și un transmițător pentru a măsura și a trimite valorile glucozei în mod continuu și în timp real, către un smartphone compatibil sau un receiver opțional, prin intermediul aplicației dedicate Dexcom ONE. Pentru a primi date despre nivelul glucozei, bolnavii de diabet nu mai trebuie să se înțepe în deget în vederea prelevării unei probe de sânge. 

Peste un milion de diabetici în România

În România există 1,1 milioane de biolnavi de diabet înregistrați. Dintre ei, 300.000 sunt dependenți de insulină. Specialiștii susțin că numprul bolnavilor este mult mai mare, deoarece nu toți sunt diagnosticați.

La nivel mondial există 537 de milioane de diabetici, iar experții estimează că numărul lor va crește la 783 de milioane până în 2045.

Ce avem de făcut?

Problema trebuie abordată și la nivel personal. Revin, problema legată de educație: cum ne educăm copiii, de mici, în contextul existenței mâncării fast-food și a băuturilor răcoritoare cu adaus de zahăr; lipsa mișcării – telefonul este sfânt... Aceasta este educația la nivel personal, iar la nivel macro vorbim despre implicarea industriei alimentare. Să nu uităm că există directivă europeană – de la fermă în farfurie, care arată clar că reformularea produselor alimentare costituie o prioritate. 


Dar, până să privim lucrurile la nivel macro, trebuie să transmitem informații clare despre ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, să încurajăm o alimentație echilibrată, bogată în legume, fructe, și să încurajăm sportul”, a spus prof. dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

„Doctor de bine”. Ați fost diagnosticat cu diabet? Mergeți neapărat la un consult oftalmologic



 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni