INTERVIU Aura Călărașu: ”Mult mai des am fost aleasă pentru roluri de mamă în situații dramatice”

INTERVIU Aura Călărașu:  Mult mai des am fost aleasă pentru roluri de mamă în situații dramatice
Citeste mai mult despre: Vlad, Aura Calarasu,
Data: 13 Martie 2019
Actrița Aura Călărașu este, mai nou, mama protagonistului în superproducția VLAD de la PRO TV, însă este cunoscută cinefililor din producțiile „Invitație la masă", „Portretul luptătorului la tinerețe”, „California Dreamin'”, „ Marilena de la P7”, „Ryna”, „Margo”, serialul „În derivă” și din multe spectacole de teatru.

În curând, Aura Călărașu va putea fi văzută în rolul Mrs. Higgins din musicalul „My Fair Lady”, personaj interpretat, de asemenea și de Anca Țurcașiu. 

Citiți și: Bebe Cotimanis, din serialul VLAD: ”De luni, când apar eu, haideți să dublăm ratingul!”

O doamnă rațională, cu umor fin, care taxează comportamentul arogant al fiului și alege să fie de partea Elizei, florăreasa transformată într-o lady. Ce date te-au atras pe tine la personajul  Mrs. Higgins?

Daaaa, așa este Mrs. Higgins. Doamna cu umor. S-a întâmplat că am fost distribuită mai rar în astfel de personaje. Mult mai des am fost aleasă pentru roluri de mamă în situații dramatice. Doar anul trecut am jucat în două scurt-metraje o mamă al cărei fiu e dependent de droguri și o alta căreia îi pleacă fiul la muncă în străinătate. Iar în „VLAD", serialul de la PRO TV, o joc pe Maria, mama lui Vlad. Este oarbă, are copilul aruncat în închisoare, apoi află că a murit, apoi se teme pentru celălalt băiat. Așa că exersarea umorului, cu prilejul musicalului „My Fair Lady” nu poate decât sa-mi facă bine și în teatru și în rest.

Cum se transformă doamna Higgins in musical, față de doamna Higgins din filmul „My Fair Lady”? Ce aduce diferit în poveste?

Regizorul Răzvan Ioan Dincă s-a jucat puțin cu personajul făcându-l mult mai vizibil decât este în film. Ușoara ironie cu care a privit-o pe d-na Higgins, ca reprezentantă a high life-ului, a fost foarte ofertantă pentru mine, ca actriță. Sper că mi-am făcut treaba bine și  spectatorii vor remarca aceste nuanțe.

Dacă ai fi trăit în perioada în care are loc povestea, ce ți-ar fi plăcut cel mai mult din acea epocă și ce ți-ar fi displăcut?

Aș fi iubit pălăriile! M-ar fi durut, ca și azi, sărăcia și inegalitatea de șanse. 

Ce îți aduce nou, din punct de vedere profesional, „My Fair Lady”? Cu ce se diferențiază de toate celelalte proiecte pe care le-ai avut acum până acum? 

Sunt fascinată de „densitatea” de artiști din acest spectacol. Cântăreți, balerini, actori, minunați instrumentiști, chiar și dirijorul e cu noi. E o megaproductie. Și, peste toate și toți, muzica. Muzica superbă. Deci vă așteptăm cu drag pe 21, 22, 23 și 24 martie, la Sala Epika de la Grand Cinema & More, din Băneasa Shopping City să vă bucurați de toate aceste lucruri minunate.

Când ai vazut prima dată filmul ”My Fair Lady”? Te-ai fi gândit atunci că vei juca în poveste, în varianta musical?

Filmul a ieșit în 1964. Nu știu când l-am văzut prima dată, dar sigur nu știam atunci că voi fi actriță. Când regizorul Răzvan Ioan Dincă a anunțat castingul îmi aminteam doar farmecul poveștii, pe Audrey Hepburn, pe gunoierul Doolittle.  Un musical? Eu nu cânt decât la mine în baie! Nu-i pentru mine, mi-am spus. Dar pentru rolul d-na Higgins, actrițele de vârsta mea erau invitate.... doar la o discuție. Asta mi s-a părut elegant din partea unui regizor. Și m-am dus. Și bine am făcut! (sigur că nu a fost numai o discuție, iar subiectul „casting-actrițe peste 50" chiar ar merita discutat)

De ce ai invita spectatorii sa vina la My Fair Lady, la spectacolele care vor incepe din 21 martie? 

Oh, Doamne! E „My Fair Lady"! Supranumit muzicalul perfect! O poveste fermecătoare! Spusă de zeci de ani, pe mari scene ale lumii! Pe mine mă face să vreau să cânt și să dansez la fiecare repetiție, la fiecare spectacol.

Cum ai ales acest drum, al actoriei? Încă din copilărie te vedeai actrița sau îți doreai să ai altă meserie atunci când vei fi mare?

Sincer? Nu, nu am vrut niciodată să mă fac actriță. Deși am făcut teatru de amatori de la 17 ani. Sunt o serioasă, o solitară, o „sindicalistă" (cum mi-a spus odată, supărat, un mare regizor). Atribute nu prea prielnice carierei de actriță. Dar destinul s-a încăpățânat să-mi facă acest frumos cadou. Și azi îi mulțumesc. 

Dacă ar trebui acum să alegi altă profesie, ce ți-ar plăcea să faci?

De ce să trebuiască să aleg altă profesie? „Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actori", spune Shakespeare. Deci, nu există scăpare. 

Ce alte talente ai, mai puțin cunoscute celor din jur?

„Celei mai talentate în sufletul și simțirea ei" scria demult o tânără profesoară de limba și literatura română, Ana Maria Teodorescu, pe spatele unei fotografii pe care mi-o dăruia. Copila de atunci, Aura Călărașu, a fost doar plăcut surprinsă. Femeia matură care sunt azi înțelege că, de fapt, lucrurile cele mai importante din viața ei au decurs din exersarea acestui talent. Și greșelile din ignorarea lui. În rest, nu am alte talente, sunt un om obișnuit. 
 

Vezi și: Emilian Oprea, despre rolul său în superproducția VLAD


FULLSCREEN
INTERVIU Aura Călărașu: ”Mult mai des am fost aleasă pentru roluri de mamă în situații dramatice”
  • /Românii talentați stau pe

VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO