Atelierul in care se fac camasi de 2.500 de lei. Un preot l-a infiintat cu fonduri europene

Atelierul in care se fac camasi de 2.500 de lei. Un preot l-a infiintat cu fonduri europene
Data: 22 Martie 2018
Din dorinta de a pastra traditia populara din Bucovina, un preot din judetul Suceava a accesat fonduri europene si a infiintat un atelier mestesugaresc.

Aici se fac: camasi, ii si covoare, toaste lucrate manual, asa cum se facea in urma cu mai bine de jumatate de secol.

Preotul sustine ca deschis atelierul pentru a reinvia arta traditionala din urma cu jumatate de secol.

“Simultan putem face doar 6-7 camasi. Daca e o camasa mai complicata si e mai mult de lucru, renuntam la altele si lucreaza cel putin 3 persoane la ea. O camasa cu margele incepe de la 900 de lei si ajunge la 2.000-2.500 de lei. Cam jumatate din ce am cusut noi, a plecat in afara”, spune preotul Pascal Mitu.

In atelierul sau lucreaza cateva batrane din sat care inca mai stiu tehnica cusutului camasilor traditionale.

Trandafira Mitu, mama preotului si angajata a atelierului: Din 1965 cos. Am peste 60 de camasi cusute in sat, dar si in satele din apropiere.

Reporter: Cand se purtau aceste camasi? 

Trandafira Mitu, mama preotului si angajata a atelierului: De sarbatori. La biserica, la nunti, la cumatrii, la baluri, hora.

Treptat, s-au alaturat si tinere care acum descopera aceasta arta. Din banii castigati sunt asigurate salariile celor 8 angajate si materialele folosite. Totusi, pentru a tine atelierul pe picioare, preotul vrea sa achizitioneze cateva masini automate pentru a acoperi si cererea pentru camasi mai ieftine.
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO