Au crescut salariile. Unde poti castiga cei mai multi bani lucrand in Romania

Au crescut salariile. Unde poti castiga cei mai multi bani lucrand in Romania
Citeste mai mult despre: salarii, Vesti Bune,
Data: 13 Ianuarie 2014
Statisticienii au calculat ca, in noiembrie, romanii au castigat in medie 2.278 lei brut sau 1.650 "in mana". Potrivit celor de la Institutul National de Statistica, salariile au crescut cu peste 2% fata de luna octombrie 2013 si cu aproape 5% fata de aceeasi luna a anului 2012.

Mai important, cresterea e peste rata inflatiei din aceeasi perioada, care a fost de 1.55% potrivit Bancii Nationale, ceea ce inseamna ca salariile au crescut si in realitate, nu doar pe hartie.

Statisticienii mai spun ca, in comparatie cu anul 1990, salariile romanilor au crescut cu aproape 25% raportat la preturi.

Cel mai bine au castigat cei care au lucrat in domeniul financiar, unde, in domeniul intermedierilor financiare, castigul salarial mediu brut este de 4.118 lei. Aici s-a inregistrat si cea mai mare crestere – salariile au crescut 27% fata de luna precedenta. Au scazut, in schimb, veniturile celor care lucreaza in asigurari si fonduri de pensii.

Cele mai mici castiguri medii au fost in hoteluri si restaurante, anagajatii de aici primind lunar doar un pic peste 900 lei. Alte sectoare in care castigurile sunt mici si cresterea, insignifianta, sunt industria alimentara si cea textila.

Au crescut in schimb si cu 10% salariile romanilor care lucreaza in industria auto, dar si in unele ramuri ale industriei miniere. De asemenea, cu aproximativ 5% au crescut veniturile in cercetare, in industria producatoare de echipamente electrice si in cea de utilaje si echipamente.

Dar tot in industrie s-a inregistrat si cea mai mare scadere a salariilor – in sectorul metalurgiei, unde castigurile au fost mai mici chiar si cu 6%.

Vezi in infograficul interactiv si zonele din Romania unde se castiga cel mai bine.
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies