Marturiile celor care au tratat ranitii din Colectiv. “A fost un semn ca trebuia sa raman in tara"

Marturiile celor care au tratat ranitii din Colectiv. A fost un semn ca trebuia sa raman in tara
Data publicarii: 01 Decembrie 2015
Data actualizare: 01 Decembrie 2015
In fiecare zi, salveaza viata a zeci de oameni adusi la Spitalul Universitar in stare critica. Si-au tocit coatele pe bancile scoliilor, si-au refuzat micile placeri ale vietii ca sa invete cum sa infrunte moartea in doar cateva clipe.

E povestea unei echipe tinere de medici admirata de specialistii straini si de foarte multe ori umilita si ignorata de proprii pacienti - si mai ales de sistemul medical din Romania. Tragedia "Colectiv" ne-a determinat pe toti sa privim atent si inspre acesti oameni. Vorbim despre medici care au refuzat sa plece in strainatate. Muncesc din greu, uneori chiar pe stomacul gol, pentru ca nu au timp pentru o pauza de masa , intr-o zona a spitalului in care nimeni nu vrea sa ajunga vreodata: resuscitare, urgente majore si ATI.

"Doamna doctor, arde un club

Adriana Bidica are 37 de ani si este medic specialist in medicina de urgenta la Spitalul Municipal Bucuresti. Era de garda la in noaptea de 30 octombrie. Parea o garda linistita insa era doar linistea de dinaintea furtunii.

“Mi-am dat seama ca e ceva rau in momentul in care mi-au sosit un pacient ars si la 30 de secunde inca doi. Am intrebat o asistenta de unde sunt adusi si mi-au spus "Doamna doctor, arde un club”. Am spus “sunati-mi si chemati-mi jos toata terapia cu sefa de garda". Nu au intrebat de ce trebuie sa vina instant si i-am vazut jos cand am intors capul"

Printre ei era si Raluca Ungureanu, un medic rezident de numai 28 de ani iar in doar cateva minute i s-au alaturat si alti colegi rezidenti . S-au mobilizat chiar si prin retelele de sociolizare. Intre timp, targile veneau una dupa alta.

Adriana Bidica: “Cred ca am avut o secunda in care am zis “Mai bine alertez eu tot spitalul si nu se intampla nimic sa am toata lumea pregatita sau imi asum si partea neplacuta - imi iau bobarnacele daca vin doar 3 victime si atat”.

Din pacate, toate temerile ei s-au adeverit. In doar cateva minute, zona resuscitare devenise neincapatoare.”Locul asta era plin de oameni arsi si foarte grav” isi amintesc medicii. Toata echipa, formata mai ales din tineri, a reusit sa stabilizeze aproape toate victimele.

CITESTE AICI MATERIALUL COMPLET
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies