Moment unic pentru Romania. Regizorul Cristian Mungiu a fost invitat sa faca parte din Academia Americana de Film

Moment unic pentru Romania. Regizorul Cristian Mungiu a fost invitat sa faca parte din Academia Americana de Film
Data publicarii: 01 Iulie 2016
Data actualizare: 01 Iulie 2016
Premiera absoluta pentru lumea filmului romanesc! Alaturi de alte personalitati din cinematografia mondiala, regizorul roman Cristian Mungiu a primit invitatia de a face parte din randul membrilor cu drept de vot ai Academiei Americane de Film, cea care acorda anual Premiile Oscar.

Realizarile lui Cristian Mungiu i-au convins pe cei din Academie sa ii acorde statutul de membru, potrivit Agerpes si Cooltura Mall. Mai exact, scenariile pe care le-a scris pentru filmele "Dupa dealuri" si "Occident", dar si regia filmelor "Bacalaureat" si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" au atras atentia industriei de peste Ocean.

Romanul este unul din cei 18 cineasti mentionati la mai multe categorii, adica la categoria "regizori" si "scenaristi", iar daca va accepta invitatia de a se alatura membrilor Academiei, va trebui sa opteze pentru una singura.

Pentru a fi selectionat, un nou recrut trebuie sa fie sustinut de doi membri ai Academiei care ii apreciaza realizarile, ceea ce inseamna ca alti doi membri actuali l-au propus pe roman sa faca parte din acest grup select de oameni de film.

Reusita nu este singura din lunga lista de "victorii" ale lui Mungiu, care in anul 2013 a facut parte si din juriul competitiei oficiale a Festivalului de Film de la Cannes. Regizorul si scenaristul a castigat trofeul Palme d'Or de la Cannes in 2007, cu filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" si a revenit pe Croazeta in 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat in sectiunea Un Certain Regard.

Cu "Dupa dealuri" a inregistrat o dubla victorie la Cannes: premiul pentru scenariu si premiul pentru interpretare feminina, acordat actritelor Cristina Flutur si Cosmina Stratan. Anul acesta, a castigat in Franta premiul pentru regie cu filmul "Bacalaureat".

Cu toate ca in anul 2012 a mai avut de-a face cu americanii, "Dupa Dealuri" fiind nominalizat la cel mai bun film strain, Cristian Mungiu este singurul regizor roman care a fost invitat sa faca parte din Academia Americana de Film, cea care acorda premiile Oscar in fiecare an.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies