Experiment Stirile ProTV. O capsula inventata de un roman te poate salva in caz de seism, chiar daca stai in bloc cu bulina rosie

Experiment Stirile ProTV. O capsula inventata de un roman te poate salva in caz de seism, chiar daca stai in bloc cu bulina rosie
Data: 25 Februarie 2014
Specialistii vin cu un prim sfat, esential: nu trebuie sa iesim din apartament, pentru ca scarile sunt primele care se prabusesc. Pe de alta parte, un inventator roman spune ca a conceput capsula care ne poate salva vietile.

Chiar daca specialistii spun sa nu ne ingrijoram, multi romani asteapta marele cutremur pe care Vrancea il poate produce. Profesorul Gheorghe Marmureanu sustine teoria potrivit careia urmatorul mare seism va fi unul de mare adancime. Asta inseamna, in opinia sa, ca forta energiei degajate se va transmite in special catre est adica inspre Chisinau.

Intr-o lucrare, publicata de Mircea Radulian si de un specialist japonez, 2013 era anul limita. Marmureanu nu sustine insa acest raport pe motiv ca in istorie au existat perioade de peste 60 de ani intre cutremurele produse la mari adincimi, de peste 140 de km, cum au fost cele din anul 1701, 1802 si 1940.

Indiferent cand se va produce marele cutremur, e recomandat sa ne luam cat mai multe masuri de protectie. Iar o atentie deosebita trebuie sa acordam locuintei. Specialistii in constructii spun ca putem fi in siguranta atat intr-o casa de beton, cat si intr-una de lemn.

Si cum ingineria merge mai departe, un specialist din Romania a inventat si un modul anti-seismic, despre care spune ca iti poate salva viata in cazul unui cutremur puternic.

"Este vorba de 3 materiale: in primu rand otel - structura are o rezistenta foarte mare, in interior o spuma polieuritanica care pazeste corpul si fibra de stica", explica Mircea Manolescu.

Cutia anti seismica are un soi de baliza care emite in permanenta semnale. Cu ajutorul acesteia, captivul in pericol, poate fi gasit rapid de salvatori.

Corespondentul StirilorProTV Daniel Nitoiu a testat in direct capsula:

Asa arata capsula anti-seismica, pe care inventatorii spun ca o putem tine in casa pe post de mobila. Vom incerca sa facem acum un exercitiu sa vedem cum ma simt incazul in care as fi nevoit sa fiu inchis in aceasta cutie metalica"

In primul rand, odata ce am inteles ca este un cutremur, desfac repede capsula si tinandu-ma de partea superioara intru inauntru cu spatele. 

Ma asez pe sezlong, iar picioarele sunt incrucisate. Aici am un DVD, radio si foarte important o statie de emisie-receptie cu care voi putea comunica cu salvatorii. Radioul are lanterna care se poate incarca manual.

Are 70 de centimetri latime, 1 metru lungine si 150 de kilograme.

Capsula anti-seismica este putin mai mare decat un aragaz. Inauntru nu-ti poti intinde mainile si picioarele. Pe langa aparatura cu care este dotata, inauntru este loc pentru apa si cateva provizii".


 

FULLSCREEN
o capsula inventata de un roman te poate salva in caz de seism
  • /Românii talentați stau pe

VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO