Peste 40 de piese rare de patrimoniu, aduse inapoi in tara dupa mai multe secole. Care este cea mai valoroasa

Peste 40 de piese rare de patrimoniu, aduse inapoi in tara dupa mai multe secole. Care este cea mai valoroasa
Citeste mai mult despre: piese de patrimoniu, ProTV, Vesti Bune,
Data publicarii: 27 Martie 2017
Data actualizare: 27 Martie 2017
Iubitorii de arta au motive de bucurie. 41 de piese rare de patromoniu care au disparut din tara in urma cu secole au fost aduse inapoi.

Cea mai valoroasa este un vas gotic din anul 1400, pentru care autoritatile au platit 22.000 de euro unei case de licitatii din Germania. Obiectele vor ajunge in fata vizitatorilor din Mures la mijlocul lunii mai.

Piesa centrala a expozitiei din Muzeul Judetean Mures este acest vas, folosit in Evul Mediu de Biserica Catolica. Obiectul a fost recuperat cu ajutorul unei case de licitatii din Germania. Potrivit specialistilor, aceasta piesa gotica a plecat din Romania in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial.

Soos Zoltan, director Muzeul Judetean Mures: "Sunt piese foarte rare, unele apar foarte rar probabil o data la 30 de ani altele nu se mai gasesc pe piata de antichitati din Romania si am tinut sa imbogatim colectia patrimoniului muzeal."

Autoritatile au mai adus in tara si alte 39 de piese de patrimoniu, in valoare de 40 de mii de euro.

Soos Zoltan, director Muzeul Judetean Mures: "Cana de argint aurit, cana de cositor 1611 care apartinea primarului Brasovului."

Si un dulap confectionat pentru familia Teleki din Transilvania a fost readus in tara.

Soos Zoltan, director Muzeul Judetean Mures: "Dulapul decorat in stil chinezesc, produs int-un atelier din Saxonia."

Piesele de patrimoniu, in valoare totala de 62.000 de euro, au fost cumparate cu bani proveniti din bugetul Consiliului Judetean Mures si cu ajutorul unei galerii de arta din Romania.

Peter Ferenc, presedinte Consiliul Judetean Mures: "Este obligatia noastra de a readuce cat mai mult din acest patrimoniu sa fie prezentat pentru largul public dar si pentru turistii care ne viziteaza."

Expozitia se va deschide publicului peste o luna si jumatate.


Sursa: stirileprotv.roVIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies