Proiectul prin care bucurestenii pot sa aiba o gradina de legume gratis. "E mult mai frumos cand sunt crescute de tine"

Proiectul prin care bucurestenii pot sa aiba o gradina de legume gratis. E mult mai frumos cand sunt crescute de tine
Citeste mai mult despre: Vesti Bune, ProTV,
Data publicarii: 02 Iulie 2017
Data actualizare: 02 Iulie 2017
Cine spune ca daca stati la bloc nu puteti sa gradinariti? La marginea Bucurestiului, o asociatie inchiriaza gratuit parcele de pamant celor care vor sa cultive legume.

Lucreaza enorm la birou, stau la bloc, petrec multe ore in trafic si s-au saturat de beton. Cam asta au in comun zeci de oameni care au inchiriat parcele de pamant la marginea Bucurestiului. Stefan, de exemplu, gradinareste in timp ce se pregateste si pentru serviciu. “Sunt life&business coach si asta e o pasiune a mea. O conectare cu natura, faci miscare. E un timp liber in care mai ascult un audio book, si pot sa fac mai multe lucruri in acelasi timp”, explica el.

Lui Stefan ii plac experimentele. Astfel ca pe langa legumele clasice, cultiva si fructe mai putin cunoscute la noi. “Morcov, ceapa si pe centru am pus niste goji, sa vad cum creste si sa mananc goji, sunt bune si sanatoase".

George si Cami lucreaza amandoi in domeniul IT. Din toamna muncesc in fiecare weekend ca sa manance legume bio. Acum culeg deja a doua recolta. “Este mult mai frumos sa stii ca sunt crescute de tine, si sunt crescute 100% natural. Nu este genul de gradinarit in care sa mancam legume un an intreg. Pur si simplu pentru a sta in aer liber, a face miscare”, explica ei.

Toti acesti oameni merg saptamanal pana in localitatea Chitila, din vestul Capitalei. Acolo se afla terenul de 70 de hectare, pe care proprietarul l-a donat unei asociatii. Acum, voluntarii se ocupa de pamant si il parceleaza. “Am deviat putin de la lucrurile simple. ne-am deconectat. Tocmai asta e ideea kultiva. VIno, baga-ti mainile in pamant si vezi ce simti”, explica managerul de proiect

Primesc harlet, sapa, cizme si chiar si manusi. Cei care vor sa aiba gradina proprie nu trebuie sa aduca nimic de acasa, si nici nu trebuie sa plateasca o chirie. 42 de bucuresteni, toti locuitori la bloc, au inchiriat pana acum parcele intre 10 si 30 de mp.

Modelul proiectului "Kultiva" este preluat din occident. In marile capitale europene exista astfel de gradini, insa oamenii platesc chirie. La noi e gratis.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies