Romania devine "putere energetica regionala": care este descoperirea si unde vom livra

Romania devine putere energetica regionala : care este descoperirea si unde vom livra
Data publicarii: 28 Mai 2015
Data actualizare: 28 Mai 2015
“Romania se asteapta sa aiba un surplus intre 1 si 2 miliarde de metri cubi de gaze din propria extractie”

De la anul, gazele noastre ar putea ajuta Ucraina sa devina independenta de Rusia. O veste buna, pentru ca ar insemna ca nici romanii nu ar mai fi dependenti de Gazprom.

Potrivit agentiei de stiri ruse Sputnik, Ucraina va importa anul viitor 1-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Romania. Declaratia a fost facuta marti de seful Ukrtransgaz (sistemul de tranzit al gazelor naturale din Ucraina), Ikor Prokopiv, in contextul in care conlictul dintre Kiev si Moscova a afectat livrarile Gazprom catre tara vecina.

“Romania se asteapta sa aiba un surplus intre 1 si 2 miliarde de metri cubi de gaze din propria extractie”, le-a declarat Prokopiv jurnalistilor. “Au nevoie de o piata si noi am fi interesati in diversificarea surselor de gaze. Suntem in discutii cu ei si in 2016 am fi gata sa cumparam acel un miliard sau doua de la romani.”

In 2014, Ucraina a consumat peste 42 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, astfel ca potentialele importuri din Romania abia ar acoperi necesarul intr-o luna de vara. Pe de alta parte, pentru tara noastra, un astfel de contract ar fi extrem de important din doua puncte de vedere.

Recomandati de americani

In primul rand, ar marca sfarsitul dependentei energetice de Rusia, care in ultima perioada a redus in repetate randuri fara sa anunte livrarile de gaze catre tara noastra. In al doilea rand, ar putea insemna ca alte tari, precum Ucraina, ar putea ajunge dependente de gazele romanesti.

Acum mai putin de o luna un analist de la Institutul pentru Strategii Energetice de la Kiev afirma ca presedintelui ucrainean Petro Porosenko i s-ar fi recomandat de catre oficialii americani sa „intareasca dialogul cu Bucurestiul pe tema energiei” si sa demareze proiecte care sa asigure aprovizionarea cu gaze naturale din Romania a Ucrainei. „In loc sa se inchine la Moscova pentru gaze, guvernul ucrainean risca sa ajunga sa se inchine la Bucuresti sau chiar la Washington”, scria expertul de la Kiev.

Gaze pentru export, momentan doar pe hartie

Mai ramane insa o intrebare: de unde va extrage Romania aceste 1-2 miliarde de metri cubi de gaze? Teoretic, din Marea Neagra, unde am avea zacaminte de cel putin 200 de miliarde de metri cubi – iar o ancheta “Romania, te iubesc!” a aratat ca unul dintre ele este controlat de Carlyle, o companie cu legaturi stranse la Washington. Practic, insa, abia in 2020 am putea incepe exploatarea acestor zacaminte.

O crestere de 1-2 miliarde metri cubi, fata de actuala noastra productie de 11 miliarde, pare ireala intr-un interval de numai un an. Mai ramane insa un scenariu: cel in care aceste gaze nu vor fi de fapt extrase din Romania, ci doar tranzitate si vandute de companii romanesti. - sursa stirileprotv.ro
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies