Un arhitect din Brasov construieste case de 1.000 euro. Cum arata locuintele din paie, extrem de populare in Norvegia

Un arhitect din Brasov construieste case de 1.000 euro. Cum arata locuintele din paie, extrem de populare in Norvegia
Data publicarii: 18 Mai 2015
Data actualizare: 18 Mai 2015
Arhitectul brasovean Bogdan Muresan a proiectat mai multe locuinte din baloti de paie, al caror pret este de doar 1.000 de euro.

Bogdan Muresan a fost mereu interesat de solutii ieftine si durabile pentru construirea unei case. A vrut sa faca astfel de case la Cristian, dar proprietarii au ales pana la urma lemnul. Anul acesta, el va construi prima casa de 1.000 de euro la Soncuta Mare, in Baia Mare.

"Sunt interesat inca din perioada studiilor de proiectarea locuintelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat de Harald Medboe si Eirik Gram Frank, doi prieteni norvegieni, de la care am invatat cum se construieste o astfel de casa din baloti de paie. Daca pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotatii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorita costurilor extrem de scazute. Anul acesta, o voi construi pe prima la Baia Mare si sper sa am proiecte in curand si la Brasov", povesteste Bogdan Muresan.

Casele din baloţi de paie nu sunt case din chirpici.

Sunt case rezistente, solide şi eficiente energetic. „Toată lumea când aude de case din paie se gândeşte automat la povestea celor trei purceluşi. Lucrurile nu stau însă aşa. Casele din paie rezistă mai bine de la un cutremur decât cele din beton, deoarece sunt elastice. Baloţii reprezintă şi o izolaţie perfectă, deci nu mai este nevoie şi alte adaosuri. Singura problemă este apa în exces. Rezistă la o infiltraţie de 19% apă în interiorul zidurilor.

De asemenea acest case nu ard, deşi toată lumea se gândeşte la pericolul de incendiu. Au fost făcute teste. Oamenii pot încerca să dea foc unui balot de paie legat şi vor vedea că nu arde“, mai spune arhitectul.

Cum se construieşte o casă din baloţi

Construcţia unei astfel de locuinţe este simplă, dar trebuie respectate nişte reguli de bază. ,,Iniţial, se face o fundaţie de pietre de 50 – 70 de centimetri. Fundaţia unei asemenea case poate fi zidită din pietre de râu, lipite între ele cu mortar. Urmează apoi o placă de beton armat. 

După ce se construieşte temelia şi baza casei în aceasta se fixează ţepuşe de lemn, care vor împiedica paiele să alunece, apoi se pun baloţii şi ulterior zidurile din baloţi sunt prinse între paleţi de lemn şi legate cel puţin cu sârmă. Însă, asamblarea casei se mai poate face cu ajutorul unor legături sau dispozitive metalice, cu şuruburi. Astfel, aceşti pereţi de cinzeci de centimetri lăţime pot suporta fără nici o problemă o casă normală de până la patru metri înălţime la o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. Această structură, foarte simplă, poate avea şi o mansardă. Totul trebuie apoi tencuit cu lut şi paie tocate, iar apoi vopsit cu var. Acoperişul se face în general din lemn“, explică Bogdan Mureşan.  ( sursa adevarul.ro)
 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies