Cum au ramas americanii cuceriti de Cimitirul Vesel! Ce au ajuns sa scrie despre cel mai neobisnuit loc din Romania

Cum au ramas americanii cuceriti de Cimitirul Vesel! Ce au ajuns sa scrie despre cel mai neobisnuit loc din Romania
Citeste mai mult despre: sapanta,
Data publicarii: 01 Martie 2016
Data actualizare: 02 Martie 2016
Un ghid turistic din SUA a inclus cimitirul vesel din Romania pe lista obiectivelor de vazut din Europa.

Numele tarii noastre devine tot mai cunoscut printre straini. De aceasta data, un ghid turistic din Statele Unite a inclus 25 de locuri din Romania pe o lista cu destinatii turistice.

In ghidul Atlas Obscura apar destinatii turistice din intreaga lume. Toate de o frumusete aparte si unice in felul lor. Dylan, un tanar din Statele Unite, este cel care a pus pe picioare acest proiect. Si a fost uimit cand a aflat ca exista un loc unde moartea nu este vazuta ca o tragedie. Ba mai mult, se face haz de necaz.

"Moartea este considerata un eveniment sumbru si inspaimantator aici, in Statele Unite. Dar locuitorii din Sapanta, un mic oras din Romania, ne impartasesc viziunea legata de moarte. Asa ca daca vrei sa vezi umorul sau bucuria in moarte fa o plimbare in Cimitrul Vesel" spune Dylan.

Fondatorul Cimitirului Vesel din Sapanta este Stan Ioan Patras. Ani la rand, a sculptat pe crucile celor ingropati acolo momente importante din timpul vietii lor.

"La frageda varsta de 14 ani deja cioplea cruci pentru cimitirul din sat. In 1935, deja incepuse sa adauge mici poezioare si sa picteze imagini ale decedatilor pe placile comemorative din lemn. Uneori picta si felul in care acestia au pierit."

Dar, pe langa imaginile simbolice viu colorate, se folosea si de umor pentru a-i descrie pe localnicii inhumati.

"Pe unul scrie: "Sub aceasta cruce grea/ Zace biata soacra-mea ..... Voi care treceti pe aici / Incercati sa n-o treziti / Ca acasa daca vine / Iara-i cu gura pe mine". Pe altul scrie: "Iubea caii, dar nu atat de mult pe cat iubea sa stea langa nevestele altora la bar."

Stan Ioan Patras a murit in 1977. Dar, a lasat un poem pe care a vrut sa il aiba scris pe cruce. Cei doi ucenici ai sai au avut grija ca ultima dorinta sa ii fie implinita.

In ghidul online apar 25 de locuri din Romania, printre care Palatul Mogosoaia, Vulcanii Noroiosi si Castelul Corvinilor.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!