În România, încheierea unei asigurări a locuinței împotriva dezastrelor naturale este obligatorie. Legea nr.260/4.11.2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor prevede chiar sancțiuni pentru neîncheierea acestei asigurări. Astfel, este foarte important să încheiați o astfel de asigurare, dar este la fel de important să știți ce acoperă ea.
În primul rând, asigurarea PAD acoperă doar 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundații și alunecări de teren), neacoperind riscuri frecvente precum incendiu, inundație cu apă de la vecini sau din țevi sparte și multe altele).
În al doiela rând, limita maximă pentru despăgubire este de 20.000 de euro, în cazul variantei care costă 20 de euro pe an, respectiv 10.000 de euro, în cazul variantei care costă 10 euro pe an. În majoritatea cazurilor, această valoare este mai mică decât valoarea reală a locuinței dumneavoastră, ceea ce înseamnă că această va fi subasigurată.
În al treilea rând, asigurarea PAD nu acoperă și bunurile din locuința, chiar și în cazul producerii unuia din cele 3 riscuri acoperite. Pentru mobilierul, electronicele și electrocasnicele care ar putea fi distruse de o inundație catastrofală nu veți fi despăgubiți, chiar dacă aveți o polița PAD valabilă.
Așadar, pentru a vă asigura că veți beneficia de acoperire completă pentru locuința și bunurile din aceasta, vă recomandăm încheierea asigurării facultative a locuinței de la Groupama Asigurări. Înainte de aceasta, va fi necesar să încheiați și asigurarea obligatorie PAD, atât pentru a evita sancțiunea legală, cât și pentru că legea permite încheierea unei asigurări facultative doar dacă este încheiată în prealabil asigurarea obligatorie. Polițele de asigurare obligatorie PAD sunt emise de PAID România (Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor) și poate fi achiziționată inclusiv de la Groupama Asigurări.
Mai multe detalii despre asigurarea locuinței cu extra acoperiri de la Groupama Asigurări, în articolul următor.