Asigurarea locuinței – partea II

Asigurarea facultativă a locuinței oferită de Groupama Asigurări are acoperirile structurate pe 6 axe principale:

  • Asigurarea clădirii
  • Asigurarea conținutului clădirii (bunurile)
  • Răspunderea civilă față de terți (a nu se confundă cu asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA);
  • Accidente ale persoanelor;
  • Protecție juridică;
  • Anularea sau întreruperea vacanței

În acest episod va prezentăm asigurarea facultativă a clădirii.

Așa cum ați aflat în episodul anterior, asigurarea obligatorie PAD are o acoperire limitată atât valoric, cât și din punct de vedere al riscurilor asigurate, precum și al faptului că acoperă doar clădirea, nu și bunurile. Cele mai frecvente situații generatoare de pagube, pentru care este necesară încheierea unei polițe de asigurare facultativă, sunt:

  1. Incediu (cel mai frecvent risc și cu cele mai mari pagube produse)
  2. Fenomene meteo extreme – furtună, grindină, avalanșă
  3. Inundație cauzată de avarierea instalațiilor de apă și canal, situații în care acoperim:
    1. Fie cazul în care țeava ta te inundă pe tine și pe vecinul tău (provoacă daune la ambii), situație în care polița acoperă atât pagubele tale, cât și pe cele ale vecinului (prin clauza de răspundere civilă).
    2. Fie cazul în care țeava vecinului te inundă pe tine, situație în care polița acoperă pagubele tale.
  4. Spargerea accidentală a unor elemente precum geamuri, uși, terase, verande, geamuri termopan, inclusiv dacă sunt provocate de animalele de companie. Exemplu: câinele sparge un geam, muți mobila și dai cu colțul mobilei în geam. Valoarea despăgubirii este de 2% din valoarea clădirii, însă diferența poate fi acoperită prin clauza bunuri casabile.
  5. Furt și vandalism – exemplu: pleci în vacanță și îți este spartă locuința (prejudicii cauzate ușilor, geamurilor, precum și furtul unor bunuri). În cazul acestui risc, este foarte important să ai în vedere principalele condiționări și situații de excludere:
    • În cazul furtului, acesta trebuie să fie provocat prin efracție, acte de tâlhărie la adresa asigurată. Nu ești acoperit pentru un furt produs în afara locuinței (te fură cineva pe stradă)
    • Bunurile care se află în locuri deschise (bunuri pe balcon, în curți, grădini) nu sunt acoperite.
    • Pentru a se considera risc asigurat locuința trebuie să ai ușile încuiate, geamurile închise. Dacă ai omis să închizi geamul sau să încui ușa, nu ești asigurat pentru riscul de furt.