• Emisiuni
  • Vocea României
  • Tiberiu Albu, la 5 ani de când a câștigat Vocea Romaniei: ”Poate asta e rețeta succesului...”

Tiberiu Albu, la 5 ani de când a câștigat Vocea Romaniei: ”Poate asta e rețeta succesului...”

Tiberiu Albu, la 5 ani de când a câștigat Vocea Romaniei: ”Poate asta e rețeta succesului...”

La cinci ani de la câștigarea trofeului Vocea României, Tiberiu Albu ne dezvăluie cât de mult s-a schimbat viața lui și care sunt proiectele în care este implicat.

Cum s-a schimbat viața ta, după câștigarea trofeului ”Vocea României”?

S-a schimbat pe toate planurile, cu Vocea României a fost și un nou început. După câștigarea concursului, am descoperit o lume nouă, plină de posibilități muzicale și nu numai. Ușor nu a fost și nu este nici acum, dar eu consider că m-am maturizat foarte mult, am devenit mult mai prezent și responsabil și am învățat să îmi asum deciziile luate indiferent de rezultatul pe care l-au avut.

Citește și: Irina Rimes, despre calitățile unui concurent la Vocea României: "O voce foarte bună, dar fără personalitate, e degeaba"

De unde pasiunea ta pentru muzica rock?

De la cele 2-3 piese pe care le-am ascultat când eram mic, de pe casete care nu mai știu de unde apăruseră, când am ajuns la facultate am început să ascult Nirvana și m-a captivat atât de mult energia pieselor încât am început să caut tot felul de trupe și muzicieni. Îmi doream să cânt la fel, am început să învăț să îmi distorsionez vocea să pot transmite și eu energia respectivă si de atunci a devenit o a doua natură.

Ceea ce a venit pe plan muzical a fost conform așteptărilor tale?

Absolut deloc, aș minți să spun că nu am avut niciun fel de așteptare, dar nu aveam nici cea mai vagă idee câtă muncă e în spatele unei idei muzicale sau lansării unui single/album.

Au trecut 5 ani de la câștigarea concursului Vocea României și abia acum am reușit să înțeleg în mare tot peisajul. E bine să ai așteptări de la tine, dar trebuie să fii conștient de tot ce se întâmplă în jurul tău ca lucrurile să se poată mișca.

Tudor Chirilă a fost cel care te-a ajutat să ajungi aici. Ai mai ținut legătura cu el și după concurs?

Toata echipa Tudor mi-a fost de ajutor. Tudor, Carina, Doamna Duțescu. Am colaborat o perioadă bună dupa Vocea, chiar și acum mai primesc câte un imbold să nu renunț și să privesc înainte.

Cât de greu este traseul unui artist pentru a ajunge în top sau pentru a avea concerte?

Nu știu cum este să ajungi în TOP, îmi doresc să aflu ce e drept, și promit să revin cu un răspuns imediat ce se întâmplă! Cât despre concerte, totul e o muncă asiduă și e ușor să te pierzi în detalii sau să nu ajungi la un consens cu colegii legat de drumul care trebuie parcurs. E ușor să devii captiv în propriile eșecuri și să îți dorești să faci cu totul altceva. Poate asta e rețeta succesului, să te ridici de fiecare dată când ești pus la pământ.

Cum a fost vara asta pentru tine?

Strict ca vreme, oribilă! Nu suport căldura de niciun fel, temperaturile obraznice și aerul irespirabil! În schimb, am devenit artist independent și am reușit să trag niște concluzii pentru cariera mea lansându-mi prima piesa în română (Printre priviri) pe canalul meu de youtube.  

Ce mai pregătești acum pe plan muzical?

Lucrez la următoarea piesă, care va fi în engleză. Am reușit să întâlnesc oameni care îmi sunt aproape de suflet ca direcție muzicală. Vreau să experimentez cu genuri și stiluri diferite pentru a înțelege mai bine abilitățile mele vocale și a-mi alimenta dorința de a compune. Pentru că, vă spun din suflet, nu e ușor deloc să fii artist independent, trebuie să rămâi constant în tot ceea ce faci.

Unde vezi tu rock-ul românesc azi?

Sincer, aș vrea să vă spun, dar nu am o idee foarte clară! Muzica mi se pare ușor învechită, sunt promovați puțini artiști tineri în locuri destul de obscure. Posturile de radio mari promovează muzica rock care deja a avut succes acum 20 de ani sau evergreen-uri din afara țării. E dificil să vii cu ceva nou când nu există o platformă unde ai putea să îți prezinți munca, fără să fii judecat pentru cât ai putea să produci înainte să scrii ceva.

În opinia mea, lucrurile pot avea o circularitate și muzica anilor 80-90 se poate întoarce cu o nouă doza de tehnicalitate și un aer fresh. Sunt și cazuri mai fericite, precum MonoJacks și Alternosfera care îmi sunt foarte dragi, dar care consider că merită mult mai mult. Muzica rock pentru mine înseamnă și unitate, lucru pe care oamenii nu îl mai fac atât de mult. 

E frumos să dai un share și un like pe facebook și să îi susții virtual (mai ales că trăim într-o eră complet diferită față de anii 90), dar mai bine du-te la concertul artistului pe care îl apreciezi, ascultă-l live, cântă alături de el și de alte sute de oameni, transmite-i înapoi emoția pe care ți-a transmis-o el, așa cum o simți tu. Cred că de asta are nevoie rock-ul românesc ca să aibă o șansă să evolueze având în vedere cât de usor e să fii bombardat cu muzică pop la radio, în taxi etc.

Dacă ar fi să faci un TOP 5 cu cele mai tari piese, cum ar suna el?

Led Zeppelin - Whole lotta love

Foo Fighters - The Pretender

Soundgarden - Black Hole Sun

Unlike Pluto – Everything Black

Toto - Hold the line

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vocea României

Articole pentru emisiune Vocea României

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni