• PRO TV
  • Andrei Roșu, la Maratonul Nepăsării: „Pădurile trebuie să fie o prioritate pentru noi toți”

Andrei Roșu, la Maratonul Nepăsării: „Pădurile trebuie să fie o prioritate pentru noi toți”

Andrei Roșu, la Maratonul Nepăsării: „Pădurile trebuie să fie o prioritate pentru noi toți”

Ultra-maratonistul Andrei Roșu și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu soarta pădurilor României, în cadrul unui eveniment organizat de organizația WWF. „Maratonul Nepăsării” atrage atenția asupra pericolului în care se află fondul forestier din țara noastră.

Pădurile României au nevoie de sprijin, iar Andrei Roșu a ținut să tragă un semnal de alarmă în legătură cu tăierile ilegale și cu finanțarea slabă alocată combaterii acestui flagel. Sportivul s-a implicat direct prin participarea la cursa demonstrativă „Maratonul Nepăsării”, care a avut startul la Ministerul Mediului, a continuat pe la Ministerul Agriculturii și s-a încheiat în fața Guvernului, miercuri. 

Este pentru a doua oară când Andrei se implică activ, alături de WWF, în lupta pentru conservarea pădurilor. În urmă cu aproape doi ani, el a alergat în „Maratonul NePădurilor”, o cursă solitară, tristă, prin 750 de hectare de păduri tăiate, care ne-a arătat problemele și realitățile de la firul ierbii. 

Pentru prima dată în ultimele decenii, soluțiile pentru toate problemele grave ale pădurilor românești se află la o semnătură distanță. Banii din PNS pot face diferența. Pădurile trebuie să fie o prioritate pentru noi toți”, a spus ultra-maratonistul Andrei Roșu.

De ce au nevoie de bani pădurile României 

Suntem pe ultima sută de metri, deoarece împărțirea fondurilor europene în cadrul PNS se finalizează zilele acestea. Pădurile României au nevoie de 1,6 miliarde de euro, dacă vrem să scăpăm de tăierile ilegale, căci, fără bani, orice idee de protecție este doar un vis frumos și orice strategie rămâne fără nicio putere. În realitate, acestea riscă să primească doar 114 milioane de euro pentru următorii 10 ani prin Planul Național Strategic (PNS), adică de 14 ori mai puțin decât avem nevoie”, spun reprezentanții organizației WWF.

Pădurile sunt pe cale să piardă încă o luptă. Sumele propuse în PNS pentru conservarea acestora sunt derizorii. Dezvoltarea rurală nu poate avea loc prin ignorarea pădurilor. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de implicarea clasei politice în rezolvarea problemelor din pădurile României”, a declarat Radu Melu, managerul național al departamentului de păduri la WWF România.

WWF avertizează asupra acestui pericol de aproape trei luni prin petiții, scrisori către Președintele României, către Primul Ministru și prin cereri de audiență la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Dar am fost prea puțin ascultați.

Decizia de alocare a fondurilor europene din cadrul PNS este una politică și depinde de mai multe ministere. Programul este gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (de care aparțin pădurile) nu reușește să facă propuneri convingătoare ca să atragă finanțare. 

România are în prezent pârghiile necesare depășirii problemelor cronice existente în pădurile sale privind tăierile ilegale, conservarea habitatelor și a speciilor, valorificarea superioară a lemnului, protecția pădurilor virgine, protejarea habitatelor și a speciilor. Decizia este acum una politică, la nivel de Guvern. Este momentul ca acesta să demonstreze că pădurile nu sunt doar un subiect de campanie electorală, ci și unul de importanță strategică”, mai spun reprezentanții WWF într-un comunicat.

Organizația a lansat o petiție online pentru a-i încuraja pe români să se implice în demersul de a salva pădurile din țara noastră.

Cine este WWF -World Wide Fund for Nature

WWF România este una dintre cele mai importante organizații specializate în conservarea mediului. De peste 15 ani, WWF România își propune să oprească degradarea naturii și să protejeze biodiversitatea. Astfel, WWF România participă activ la conservarea planetei, la restaurarea ecologică a mediului natural și construiește un viitor în care oamenii trăiesc și se dezvoltă în armonie cu natura. 

Misiunea WWF este implementată prin programe de policy și conservare a naturii, consolidarea capacității publice de a acționa în probleme de mediu și prin advocacy față de companii pentru a reduce amprenta de carbon. Zonele de conservare prioritare ale organizației sunt Maramureș, Transilvania, Sud Vestul Carpaților, Apuseni, Lunca și Delta Dunării.

WWF România face parte din WWF Internațional, existent de peste 60 de ani, în peste 100 de țări, din 6 continente. 

Fotografii: WWF/Shutterstock

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni