Avocatul Adrian Cuculis vorbește despre modificările Codului Rutier

Avocatul Adrian Cuculis a venit să discute la Vorbește lumea despre modificările din noul Cod Rutier, mai ales în condițiile în care, după cum spune Bogdan Ciudoiu, "noul Cod Rutier este mai dur ca niciodată."

Adrian Cuculis a vorbit foarte mult despre depistarea alcoolemiei în cazul soferilor:

"Până în 0,40 alcoolemie teoretic nu ar trebui sa ai nicio problemă, adică doar cu permisul suspendat, nu intri in zona de infracțiune. Dacă ai peste 0, 40, mergi frumos la INML, îți recoltează și îți spune exact care e concentrația. Regula medicală e că ce îți iese în etilotest, se dublează în sânge. Și, atenție, că s-a modificat și treaba asta, se calculează curba alcoolemiei și în funcție de treaba asta ajungi să răspunzi penal. Orice este peste 0.0 atrage o anumită pedeapsă. La noi e toleranță zero pentru alcool, rămâi fără permis timp de 90 de zile, orice fel de concentrație ai avea. (...) Refuzul de a sufla în etiotest poate exista, dar nu poate exista refuzul de a merge la analizele de sânge. E bine ca șoferii să își cunoască drepturile. Se fac teste pentru consum de substanțe interzise și, de exemplu, aparatele nu erau calibrate, adaptate."   

Din acest an, șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere. Nu ar trebui să dureze mai mult de trei luni până când poți vedea pe site-ul Poliției ce amenzi ai plătit sau ai de plătit, câte puncte de amendă ai acumulat. 

Iată de ce mai trebuie să țină cont soferii din 2023:

Constatarea amiabilă

De anul acesta și constatarea amiabilă de accident poate fi completată electronic, cu ajutorul aplicației Amiabila. 

Poliția locală poate sancționa șoferii care împrumută mașina personală 

Din 2023, Poliția Locală are dreptul de a sancționa prin amendă șoferii care împrumută mașina personală. Proprietarii trebuie să trasmită date despre identitatea persoanei căreia i-a fost dată mașina nu doar poliției rutiere, ci și poliției locale. 

Poliția Rutieră poate ridica mașinile parcate pe trotuare sau staționate neregulamentar din orice colț al României de către poliția rutieră, dacă durează mai mult de 5 minute. 

Amenzi pentru cei care dețin două permise de conducere în 2023

Noul Cod Rutier prevede amenzi usturătoare pentru cei care dețin două permise de conducere. Cei care vor fi prinși în posesia a două permise diferite vor primi amenzi cuprinse între 580 și 2.900 de lei. 

 

 

 

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni