Ce probleme cauzează tratamentele oncologice la nivelul pielii și ce se poate face?

Unghiile, părul, pielea, pot să fie afectate atunci când ne confruntăm cu o problemă de sănătate. 

Conf. dr. Popescu Cătălin, Medic Primar Dermato-Venerologie, a discutat la Vorbește lumea despre modul în care problemele oncologice și tratamentele aferente lor afectează pacienții la nivel dermatologic, dar a oferit și soluții.

Ce efecte secundare pot avea problemele oncologice și tratamentele acestora la nivelul pielii, părului și unghiilor?

Conf. Dr. Popescu Cătălin - Medic Primar Dermato-Venerologie: “Radioterapia sau chimioterapia și terapiile moderne țintite au efecte și pe piele, și pe păr, și pe unghii și acest lucru se întâmplă extrem de frecvent, cam la 80% dintre pacienții oncologici expuși unor asemenea tratamente. Vulnerabilitatea pielii și a unghiilor are pe de-o parte legătură cu faptul că, de exemplu, în cazul radioterapiei, radiația trece prin piele și e complicat să o evite cu totul. În cazul altor tratamente sunt efecte cutanate descrise legate de anumite medicamente sau de creșterea sensibilității pielii la soare pe care tratamentele oncologice o pot avea.” 

Potrivit medicului specialist, pacienții se pot confrunta cu următoarele probleme:

- pot să aibă probleme legate de procesul de cicatrizare, după excizia unei tumori;

- în cazul radioterapiei, pot să aibă radiodermită acută, un fel de arsură a pielii indusă de expunerea la raze, cu atât mai frecventă cu cât doza folosită e mai mare;

- în cazul chimioteraoiei și a terapiilor țintite există efecte precum căderea părului, există o uscăciune importantă a pielii, există o afectare specifică a palmelor și a tălpilor, cu roșeață, cu fisuri care pot să fie dureroase și invalidante.

Toate acestea afectează calitatea vieții pacienților. 

Ce este de făcut în aceste situații?

Conf. Dr. Popescu Cătălin - Medic Primar Dermato-Venerologie: “Întotdeauna e mai ușor, pe cât se poate, să previi, decât să vindeci. Pentru că pielea e afectată de aceste tratamente, e recomandat să folosim soluții de curățare ale pielii care să nu degreseze brutal, să fie blânde cu pielea, să folosim creme reparatoare, să folosim foarte frecvent creme hidratante, emoliente, pentru că uscăciunea e o problemă frecventă la pacienții cu probleme oncologice. De asemenea, putem folosi creme care să favorizeze cicatrizarea în cazul operațiilor, iar pentru multe dintre medicamentele din oncologie care sunt puternic fotosensibilizante, firește, să folosim fotoprotectoare. Iar dacă reacțiile cutanate sunt mai severe, atunci este necesară o colaborare dermatolog-oncolog, pentru a putea gestiona mai bine aceste cazuri.”

FOTO: CAPTURĂ EMISIUNE 

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni