• PRO TV
  • Cercetătorul care ar fi editat genetic niște bebeluși la începutul lunii a dispărut subit. Ipotezele autorităților

Cercetătorul care ar fi editat genetic niște bebeluși la începutul lunii a dispărut subit. Ipotezele autorităților

Cercetătorul care ar fi editat genetic niște bebeluși la începutul lunii a dispărut subit. Ipotezele autorităților

Cercetătorul care ar fi editat genele unor gemeni din China a dispărut în mod misterios. 

În urmă cu cinci zile, toți ochii erau ațintiți asupra lui He Jiankui, cercetătorul care susține că a ajutat la conceperea primilor copii cu gene modificate genetic - e vorba despre doi gemeni care s-au născut în această lună în China.

Dacă spusele cercetătorului chinez vor fi confirmate, atunci experimentul lui Jiankui ar marca un salt uriaș al științei, dar ar genera, totodată, și controverse uriașe, de vreme ce CRISPR permite nu numai îndepărtarea unor gene nedorite, ci și alterarea trăsăturilor bebelușilor după bunul plac al părinților (n.r. părinții ar putea decide culoarea ochilor bebelușilor, culoarea părului și așa mai departe).

CRISPR (Clustered regularly-interspaced short palindromic repeats), tehnologia pe care se bazează editarea genelor, este probabil cea mai importantă descoperire din domeniul biotehnologiei din ultimii ani.

Poți afla mai multe despre asta din filmulețul de mai jos:



Acest gen de editare a genelor este interzis în Statele Unite, iar autoritățile internaționale suspectează că Jiankui ar fi deținut în China, în condiții de maximă securitate.

Context:

Cercetătorul chinez a declarat la începutul lunii că a editat embrioni pentru șapte cupluri în timpul tratamentelor de fertilitate, însă - susține el - o singură sarcină a avut succes până acum, cea din care au rezultat gemenii.

El a afirmat că scopul său nu era acela de a vindeca sau de a preveni o boală moștenită, ci de a încerca să ofere o trăsătură pe care puțini oameni o au în mod natural - capacitatea de a rezista unei posibile infecții cu HIV, virusul care duce la apariția SIDA.

Până în acest moment nu există o confirmare independentă afirmațiilor cercetătorului.

Cercetătorii din comunitatea științifică internațională au condamnat cu fermitate experimentul, invocând, așa cum era de așteptat, argumente de ordin etic.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni