• Emisiuni
  • Vorbește Lumea
  • Este păcat sau nu să speli duminica? Ce spune părintele Vasile Ioana despre această credință

Este păcat sau nu să speli duminica? Ce spune părintele Vasile Ioana despre această credință

Părintele Vasile Ioana a vorbit în cadrul emisiunii despre un subiect îndelung dezbătut: Este bine sau nu să facem activități gospodărești duminica? Iată ce a avut de spus!

Duminica este considerată zi de odihnă, întocmai cum este scris în Biblie și cum și-a dorit Dumnezeu. De aceea, se consideră un păcat să faci activități gospodărești în această zi, însă aici intră și o dilemă: Ce facem dacă suntem nevoiți să spălam prin casa, să gătim sau să facem alte activități gospodărești ce nu sunt sinonim cu odihna?

Părintele Vasile Ioana a elucidat acest mister, împărtășind din învățăturile sale:

"Nu ar trebui să înghițim așa tradiții fără să înțelegem ce este în spatele lor. De aceea cred că în Sf. Scriptură, în Biblie, în Cuvântul lui Dumnezeu, în poruncile lui Dumnezeu se găsesc adevărurile Dumnezeiești. Dumnezeu ne-a creat, noi suntem copiii Lui și el ne-a dat niste instrucțiuni de utilizare a vieții. Cele 10 Porunci aflate în Biblie (...)".

"Ce a zis Dumnezeu, iată în porunca a 4-a ce spune Dumnezeu: "Adu-i aminte omule, de ziua de odihna, că s-o sfințești pe ea, tu, să sfințești ziua. Să lucrezi șase zile, să-ți faci lucrul tău, dar ziua a 7-a este ziua de odihna închinată Domnului Dumnezeului tău, să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care intra-n casa ta (...)".

Astfel, acesta a explicat că exista mai multe nuanțe atunci când vine vorba de ce se consideră muncă sau nu. Părintele Vasile Ioana a explicat că prima parte a zilei de Duminică ar trebui să fie dedicată odihnei și Domnului, iar după ora șapte seara putem să ne indeplinim datoriile gospodărești, mai ales când rolul de părinte o cere:

"E important să înțelegem ce este această muncă. Iisus Hristos, Domnul nostru a dat la o parte ceea ce se numea blestemul legii. Adică înțelegerea legii în literă. Și el însuși îi ceartă pe iudei atunci când unii exagerau, și le spunea Iisus: Nu hrăniți și voi animalul în ziua de sabat (...). Și atunci, ce înseamnă ziua Domnului, dimineața ne trezim puțin mai tărziu că e duminica, zi de odihna și mergem la biserică fraților, unde ne întâlnim cu Dumnezeu, îi dam lui Dumnezeu timpul asta (...) După aceea am venit acasă, avem prânzul acesta festiv, duminica e zi de odihna, nu gătim. Dacă de exemplu iți chemi niste prieteni la grătar, nu, încălzești practic carnea aceea și o aduci la temperatura la care poți să o mănânci atunci. Daca după ce ai mâncat la prânz, s-a umplut chivueta de vase, eu însumi, că și tata de trei copii și soț implicat, eu bag vasele în mașină mea de spălat. Eu spăl vasele pe care le-am folosit atunci. Tot ceea ce tine de activitate de duminica, adică pregătirea mesei, daca de exemplu vine copilul meu și gătim ceva împreună de drag (...), o activitate de familie. Nu muncești. Deci atenție, odihna ineamna comuniune cu prieteni (...).

"Este o prostie, aici spun că nu ar trebui să înghițim tradiții prostești. Într-adevăr, unii spun că nu ai voie să te speli duminica, greșit. Ei considerau și asta o muncă, dar astăzi dai drumul la duș și te speli. Dacă vin niște prieteni nu poți să-i aștepți transpirat. Deci nu este păcat să te speli duminica".

"Păcat este să ai o activitate, o muncă, ce poți face în celelalte zile (...). Dar, tu, ca mămică, dacă copilul tău are nevoie de pantalonași, iar luni dimineața trebuie să-i pui sandvișul pentru scoală (...). Astea le facem după 7 seara. Dumnezeu nu e absurd".

Vezi momentul integral în materialul video de mai sus:

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni