• Emisiuni
  • Românii Au Talent!
  • Interviu EXCLUSIV cu Adrian Batista, showrunner Românii au talent: “Sunt multe momente cu adevărat speciale, unice”

Interviu EXCLUSIV cu Adrian Batista, showrunner Românii au talent: “Sunt multe momente cu adevărat speciale, unice”

Interviu EXCLUSIV cu Adrian Batista, showrunner Românii au talent: “Sunt multe momente cu adevărat speciale, unice”

Vineri, 20 ianuarie, Românii au talent se întoarce cu un sezon magic, cel de-al 13-lea.  Adrian Batista, Head of Reality & Entertainment Content, ne-a acordat un interviu în care ne dezvăluie secrete din culisele celui mai iubit show de talente din România.

Faci parte din această poveste de atâția ani… Ce simți atunci când un nou sezon urmează să apară la TV?

E al 9-lea sezon consecutiv pentru mine ca showrunner. Sunt mulți ani și riscul ca o oarecare plafonare să apară există. Doar că lumea nu stă în loc, dinamica evenimentelor face ca în fiecare an publicul să fie altul. Același în mare măsură și totuși altul. Pentru că realitatea în jurul lui se schimbă uneori dramatic, problemele cu care se confruntă sunt mereu altele, capătă obiceiuri noi, își modifică reperele și prioritățile și asta îi modifică percepția, nevoile și așteptările. Emoția premergătoare lansării unui nou sezon vine din așteptarea confirmării că ai decriptat corect ce a rămas și ce a devenit relevant pentru public după un an. Asta ar fi cea mai mare provocare: să-ți înțelegi publicul și să-l determini să-ți ofere săptămânal ceva din ce are el cel mai de preț, timpul lui.   

Este dificil să rămâi creativ după atâtea sezoane? Ce te inspiră să faci din Românii au talent cel mai iubit show în fiecare an?

Dificil nu e să fii creativ, dificil e să nu te ia valul și să uiți care îți e contextul în care se cere să fii creativ. În cazul “Românii au talent” e important ca în demersul creativ să știi că nu faci altceva decât un program de divertisment în prime time pe un post comercial generalist. Adică trebuie să faci cumva să fii relevant, credibil și entertaining pentru toată familia. Trebuie să-i oferi motivul să se adune în fiecare vineri în fața televizoarelor pentru întâlnirea cu divertismentul care îi unește, îi apropie, le oferă emoție, bucurie, evadare. Toate astea într-un univers deopotrivă familiar și aspirațional.

Abia de-aici încolo începe să fie dificil. Pentru că responsabilitatea e mare. Ce e frumos și face ca totul să fie o idee mai ușor ca proces e că Românii au talent e în fapt o întâmplare cu oameni reali, deosebiți, interesanți, pasionați, oameni cu un vis pentru care ar munci oricât să și-l vadă îndeplinit. Și vorbesc aici de oamenii de ambele părți ale ecranului. Show-ul, încă din prima zi de casting și până la marea finală, e un carusel de emoții și întâlniri importante pentru toți cei implicați.

E 13 și e magic! La ce să se aștepte telespectatorii de la noul sezon Românii au talent?

Sezonul în sine nu e magic, sau nu e “mai magic” decât altul, e însă un sezon foarte bun, un sezon cu o atmosferă aparte, un sezon care face o promisiune și care se achită de ea admirabil. 13 Magic e sezonul multor inovații în materie de storytelling și limbaj vizual, e un sezon extrem de coerent și închegat, un sezon care a avut de la bun început o viziune, un plan și care odată desăvârșit în post-producție, reușește să povestească frumos și să deslușească magia din spatele show-ului, magia talentului pur și neșlefuit, magia întâlnirii cu ceva nemaivăzut, magia tradițiilor nealterate, a sincerității unui copil și a bucuriei de pe urmă a seniorului. Sunt multe momente cu adevărat speciale, unice. Și mai e magia zâmbetului și a luminii pe chip, e un sezon cu mult pozitivism și cu multă bucurie.  

Cum arată în viziunea ta “cel mai talentat român”? Pe lângă talent, ce nu trebuie să-i lipsească?

“Cel mai talentat român”, dacă înțeleg prin asta câștigătorul show-ului, e cel care reușește să genereze o emoție autentică, puternică și relevantă pentru cât mai mulți privitori. Trebuie ca cei de acasă să-și dorească să câștige, și să vadă asta aproape ca pe un act de dreptate făcută cuiva în care se regăsește sau care aparține universului lui. Cam așa se întâmplă… votul e covârșitor emoțional. Impulsul de a lua telefonul și a plăti jumătate de Euro pe un SMS nu vine din erijarea celui de acasă în jurat obiectiv, ci din dorința ca unuia sau altuia dintre finaliști să i se întâmple frumos pentru că în viziunea lui acel cineva merită frumos. 

Ce ține de noi e să punem pe fiecare în contextul care îl ajută să se exprime la cel mai înalt nivel al lui și să fie coerent cu ce îl reprezintă. Fără nicio discriminare. Nu producem noi momentele de dragul show-ului, ci oferim condiții concurenților să ne ofere ei cel mai bun show. 


Care este cea mai mare provocare în calitate de show runner al Românii au talent?

Unica provocare reală e să reușești să ții pasul cu realitatea celor de acasă și să rămâi relevant și interesant. Audiențele mari vin din senzația că e posibil ca dacă nu te uiți, să pierzi ceva. Pentru asta trebuie să fii cu adevărat un eveniment și să reușești să te ridici ușor deasupra așteptărilor, să surprinzi plăcut. Chestiune de concept și viziune. Restul e execuție, iar aici suntem bine, echipa de la Românii au talent e, cel mai probabil, cea mai bună din țară.

Descrie pe scurt ce înseamnă pentru tine toată această experiență Românii au talent.

Românii au talent pentru mine e o oportunitate să întâlnesc și uneori să ajung să cunosc oameni. E evadarea din bulă și contactul nemijlocit cu lumi inaccesibile altfel. Mă ține treaz, conectat, empatic, viu și recunoscător.  

Ce sfat le-ai da celor care au talent, dar se tem să fie văzuți de milioane de oameni. Cum i-ai îndemna să participe la show?

Mulți nu realizează că nu au absolut nimic de pierdut, dimpotrivă. Pentru concurenți, participarea la show e o experiență cu totul aparte. Din momentul în care au trecut de casting și urmează să apară pe scenă în fața juriului și a publicului, și de multe ori și după, o echipă numeroasă, exagerat de politicoasă și bine-intenționată, muncește pentru ca întreaga lor experiență să fie una memorabilă. Ca să înțelegeți, regizorul de platou se adresează cu “dumneavoastră” și copiilor de 5 ani și seniorilor de 90. Respectul pentru concurent e dincolo de vârstă, aparență, mediu social sau orice altceva ne poate influența raportarea în viața civilă. Respectul pentru concurent e primul lucru pe care ni l-am însușit cu toții.          

Un mesaj magic pentru cei care vor fi în fața televizoarelor din 20 ianuarie.

Mesajul principal e că Românii au talent începe pe 20 ianuarie și va reveni negreșit pe ecran în fiecare vineri de la 20:30 până prin luna mai. Mesajul neoficial e că ne-ar bucura să împărtășim cu cât mai mulți oameni unul dintre cele mai bune episoade din istoria show-ului. 

Vineri, 20 ianuarie, de la 20:30, pe PRO TV, începe Românii au talent sezonul 13. Emisiunea se vede și pe VOYO

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Românii Au Talent!

Articole pentru emisiune Românii Au Talent!

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni