• Emisiuni
  • Vorbește Lumea
  • Jorge, despre episoadele de bullying din trecut ale fiicei sale: “Câteva colege au vrut să o dea afară din liceu”

Jorge, despre episoadele de bullying din trecut ale fiicei sale: “Câteva colege au vrut să o dea afară din liceu”

Jorge a discutat astăzi la “Vorbește lumea“ cu Sorin Stănică, comisar de poliție despre siguranța copiilor în online, dar și despre repercusiunile pe care le poate avea în viața reală cyberbullyingul. 

Jorge a mărturisit că și fiica lui cea mare a trecut printr-un episod bullying și că experiența l-a îngrijorat destul de tare: “Eu și soția mea am trecut acum ceva timp printr-o perioadă dificilă cu fata noastră cea mare. Câteva colege au făcut echipă să o dea afară din liceu. Cred că probabil văzuseră asta într-un serial, se inspirau de acolo. (...) Ne-am alarmat! Am vorbit atunci chiar și cu oameni specialiști în domeniu. Am vrut să rezolvăm situația într-un mod cât mai benefic și corect”.

Apoi, Jorge i-a cerut lui Sorin Stănică să explice părinților și care sunt „simptomele” unui adolescent afectat de cyberbullying. “Vorbim aici despre o schimbare bruscă de comportament. Tendințele de autoizolare sunt cele mai des întâlnite. Copilul începe să se distanțeze atunci chiar și de cei mai apropiați prieteni și de familie. Sau copilul nu mai doarme bine... Spune părinților des că visează foarte urât. (...) Sunt semne pe care le putem recunoaște în primul rând raportându-ne la comportamentul normal anterior al copilului. Plecând de aici, părinții trebuie să dezvolte o foarte bună comunicare cu copilul lor. Aici e cheia!”.

Din păcate, una dintre problemele pe care am observat-o este aceea că cei mai mulți dintre copii nu vorbesc cu părinții lor despre problemele lor. Și aici ne referim în mod specific la problemele din mediul online, dar din păcate cred că situația este generică. În funcție de amenintări, între 25 și 30% dintre copii vorbesc cu părinții lor. (...) Sigur au tendința de a vorbi mai rapid cu prietenii decât cu părinții. (...) Sunt și situații când părinții nu dezvoltă o bună comunicare cu copilul lor și atunci asta chiar este o problemă gravă”, a mai explicat comisarul.

Restricția abuzivă de la telefoanele mobile și implicit la rețelele de socializare nu este clar o soluție dacă nu există o justificare clară. Copiii din ziua de azi sunt practic născuți în zodia internetului, adică s-au născut cu telefonul conectat la internet. Aici joacă un rol important comunicarea dintre părinte și copil. Ca părinte trebuie să conștientizăm acest lucru. Să-i dezvoltăm încrederea în sine și încrederea în noi, ca părinți”, a spus Sorin Stănică, comisar de poliție la Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Vezi mai multe în materialul video de mai sus.

Foto: Captură emisiune

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni