• PRO TV
  • Rubla rusească, cea mai performantă monedă din lume, în ciuda sancțiunilor occidentale

Rubla rusească, cea mai performantă monedă din lume, în ciuda sancțiunilor occidentale

Rubla rusească, cea mai performantă monedă din lume, în ciuda sancțiunilor occidentale

Moneda rusească a înregistrat cea mai mare creștere de la începutul acestui an, în ciuda războiului din Ucraina și a sancțiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale. Rubla a devenit cea mai performantă monedă din lume și s-a apreciat serios în raport cu alte valute.

Măsurile artificiale luate de autoritățile de la Moscova au menținut rubla pe linia de plutire, după ce moneda înregistrase scăderi record la începutul războiului din Ucraina

Conform Bloomberg, rubla s-a apreciat față de dolarul american cu mai mult de 11% miercuri, la scurt timp după redeschiderea Bursei de Valori de la Moscova.

Față de leu, moneda rusească a avut o evoluție favorabilă rublei. Iată cotațiile în momentele-cheie ale invaziei!

  • 28 februarie 2022: 0,0450 lei 
  • 3 martie 2022: 0,0327 lei
  • 4 aprilie 2022: 0,0530 lei
  • 12 mai 2020: 0,0726
  • 13 mai 2022: 0,075 lei

Rubla rusească a devenit cea mai performantă monedă din lume în acest an, depășind performanța monedei braziliene, realul.

Motivele aprecierii rublei

Sancțiunile economice impuse Rusiei nu au funcționat conform calculelor realizate de econimiștii din Vest. Autoritățile de la Moscova au luat măsuri radicale pentru menținera rublei pe linia de plutire, însă acestea au avut rezultate peste așteptări.

Printre motivele care au dus la creșterea valorii rublei se numără măsurile luate de Rusia în direcția obligării exportatorilor de a-și converti 80% din profit în ruble. Totodată, Kremlinul a impus măsuri de control al capitalului intern, stimulând cetățenii să-și păstreze banii depozitați în băncile locale.

Mai mult, Rusia a impus statelor care importă petrol și gaze să achite în ruble facturile aferente livrărilor. Nu toate au acceptat.

Aprecierea rublei este pusă și pe seama impunerii monedei rusești în orașul Herson din Ucraina, cucerit de ruși la începutul lunii martie.

Însă, analiștii financiari susțin că aprecierea artificială a rublei va avea un efect de bumerang asupra economiei din Rusia. Mulți brokeri au sistat tranzacțiile cu ruble, tocmai din cauza consolidării nenaturale a monedei rusești.

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO: Întrebarea Mesei Rotunde cu WRS - "M-am îndrăgostit și a fost rău"

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni