• PRO TV
  • Funcționează dezinfectantul de mâini? De ce este important să-i înțelegem limita?

Funcționează dezinfectantul de mâini? De ce este important să-i înțelegem limita?

Funcționează dezinfectantul de mâini? De ce este important să-i înțelegem limita?

Dezinfectantul de mână este o modalitate excelentă de a vă menține mâinile curate atunci când nu aveți săpun și apă.

Săpunul și gelul dezinfectant de mâini pot părea la fel, dar sunt destinate unor circumstanțe diferite. În timp ce gelul este destinat în situații în care nu putem să ne spălăm, profesioniștii din domeniul sănătății sunt de acord că nimic nu se compară cu o spălare minuțioasă cu apă și săpun obișnuit.

Citește și: Emily Ratajkowski, imagine riscantă pe Instagram. Ce a postat vedeta din autoizolare

Pentru a afla cum și când să folosești produsul de dezinfectare a mâinilor și să se înțeleagă de ce specialiștii preferă săpunul și apa, Business Insider a vorbit cu Alex Berezow, microbiolog și vicepreședinte al comunicațiilor științifice la Consiliul American pentru Știință și Sănătate.

Eficiența dezinfectantului de mâini

Principalul ingredient pentru majoritatea igienizantelor pentru mâini este izopropanolul sau etanolul (ingredientul principal al băuturilor alcoolice). 

Dezinfectantul de mâini este un backup practic dacă nu aveți acces la săpun și apă. Dar, în general, agenții de igienizare nu sunt la fel de eficienți ca spălarea mâinilor, plus că necesită tehnică adecvată pentru a funcționa eficient.

 „În general, oamenii nu folosesc suficient volum de dezinfectant pentru mâini sau nu îl răspândesc pe mâinile lor, cât trebuie”, spune Berezow. Aplicarea corectă a dezinfectantului de mână este esențială pentru eficacitatea acestuia. Pentru a utiliza corect produsul de igienizare a mâinilor, aplicați cantitatea specificată conform indicațiilor etichetei produsului pe palma unei mâini și frecați-l bine pe ambele mâini, până când se simt uscate. CDC recomandă ca acest proces, la fel ca spălarea mâinilor, să dureze 20 de secunde.

Dezinfectantul de mâini este eficient pentru a ucide niște microbi, dar nu pe toți. Iată câțiva germeni de care nu vă poate proteja:

- Cryptosporidium. O infecție parazitară care cauzează probleme de respirație și gastro-intestinale.

- Norovirus. O infecție virală care poate provoca vărsături și diaree.

- Clostridium difficile. O infecție bacteriană care poate provoca supărare intestinală și inflamație

Ce să cauți în produsul sanitar

Dezinfectanții pe bază de alcool trebuie să conțină cel puțin 60 la sută alcool. De preferat este un raport de concentrație între 60 până la 95 la sută. Ceva mai mic decât atât nu este bine. Potrivit CDC, sanitizatorii cu mai puțin de 60 la sută alcool reduc doar înmulțirea germenilor, mai degrabă decât să-i eradice complet.

Atenție la dezinfectanții de mână cu prea puțin alcool sau la dezinfectanții de mână care folosesc înlocuitori de alcool, care nu sunt la fel de eficienți sau recomandați de CDC.

Utilizarea gelurilor dezinfectante vine și cu dezavantaje. „Folosirea prea multor produse de dezinfectare a mâinilor îți usucă mâinile, iar acestea pot crăpa și sângera. Dacă ai o afecțiune a pielii precum eczema, aceasta ar putea să o agraveze”, spune Berezow.

Dezinfectanții pe bază de alcool pot provoca, de asemenea, intoxicații cu alcool dacă sunt înghițite mai mult de câteva guri, așa că asigurați-vă că depozitați orice produs de dezinfectare manuală într-un loc la care copiii nu au acces.

De ce săpunul și apă sunt mai bune decât dezinfectantul de mâini

Deși folosirea dezinfectantului de mână este mai bună decât nimic, CDC și alți experți în sănătate spun că săpunul și apa sunt cel mai bun mod de a avea o igienă bună a mâinilor și de a vă proteja.

În timp ce sanitizatorul de mâini poate ucide germenii, nu face nimic pentru a-i îndepărta fizic germenii de pe pielea ta, cum ar fi săpunul și apa. "Săpunul este un detergent. Detergenții funcționează dizolvând atât apa cât și uleiul, așa că pur și simplu spală microbii de pe mâini, de parcă ar spăla grăsimea de pe o farfurie pentru cină", ​​spune Berezow.

CDC spune că spălarea mâinilor, deși nu ucide direct germenii, reduce numărul de germeni de pe mâinile tale. Săpunul și apa sunt mai eficiente decât igienizatoarele de mâini, mai ales când mâinile sunt vizibil grase sau murdare. După mâncare, jucând sport, dacă mâinile sunt murdare și grase, atunci igienizatoarele de mâini nu sunt la fel de eficiente.

CDC vă recomandă să vă udați mâinile cu apă curentă, opriți robinetul, apoi frecați-vă mâinile cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde. 

Folosirea săpunului este mult mai eficientă decât dezinfectantul mâinilor, deoarece săpunul conține agenți tensioactivi, substanțe care îndepărtează uleiul și microbii de pe piele. Rețineți că nu există nicio diferență între utilizarea săpunului simplu și utilizarea săpunului "antibacterian", deoarece ambele s-au dovedit să aibă aceeași eficiență.

După ce ați făcut spumă, clătiți-vă mâinile sub jetul de apă, apoi ștergeți-le imediat cu un prosop curat. Deoarece germenii pot fi transferați mai ușor către și de pe mâinile ude, este important să vă uscați mâinile imediat ce terminați să le clătiți. 
Foto: Shutterstock

Sora lui Dani Mocanu s-a apucat de cantat - Trending Review cu Daragiu - Episodul 22


 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni