• PRO TV
  • Căldură extremă în România: "Beți un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute". Recomandări importante de la Ministerul Sănătății

Căldură extremă în România: "Beți un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute". Recomandări importante de la Ministerul Sănătății

Căldură extremă în România: "Beți un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute". Recomandări importante de la Ministerul Sănătății

România se confruntă cu un val de căldură extremă, iar temperaturile vor urca vineri și sâmbătă, până la 42 de grade Celsius. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au avertizat că aceste zile vor fi deosebit de fierbinți.

Pe măsură ce se apropie weekendul, vineri, 21 iunie și sâmbătă, 22 iunie, valul de căldură va fi cel mai intens, cu temperaturi resimțite de până la 42 de grade. În această situație, Ministerul Sănătății a emis o serie de recomandări pentru populație, menite să ajute la prevenirea problemelor de sănătate cauzate de caniculă.

Coduri portocalii și galbene de caniculă sunt în vigoare în întreaga țară, temperaturile la umbră atingând deja 37 de grade Celsius, iar senzația termică fiind chiar mai ridicată, de aproximativ 40 de grade. Meteorologii nu aduc vești mai bune pentru următoarele zile, pentru că valul de căldură va continua să afecteze România.

În acest context, Ministerul Sănătății a subliniat importanța urmării unor sfaturi pentru a face față caniculei.Oficialii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11:00 – 18:00.

„Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă”, transmite Ministerul Sănătății pe pagina de Facebook.

Mai mult, este recomandat ca în perioada caniculei, să se consume zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În astfel de perioade, este recomandat consumul unui pahar de apă la fiecare 15- 20 de minute.

Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, se mai arată în postarea Ministerului Sănătății.

Sursa foto: Shutterstock.com 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni