• PRO TV
  • O castigatoare a Eurovision, un fost oficial al armatei si un homosexual, candidati la presedintia Irlandei

O castigatoare a Eurovision, un fost oficial al armatei si un homosexual, candidati la presedintia Irlandei

O castigatoare a Eurovision, un fost oficial al armatei si un homosexual, candidati la presedintia Irlandei

Un militant pentru drepturile homosexualilor, un fost oficial din cadrul Armatei Republicane Irlandeze (IRA) si o fosta câstigatoare a concursului Eurovision se afla intre cei sapte candidati la alegerile prezidentiale irlandeze de la 27 octombrie

Senatorul irlandez David Norris, care si-a recunoscut in mod public homosexualitatea, a obtinut sprijinul necesar pentru a candida la alegerile prezidentiale. Inscrierea candidaturilor s-a incheiat miercuri.

Candidatura sa este o premiera pentru aceasta tara catolica si conservatoare.
Intre cei sapte candidati care doresc sa preia presedintia de la Mary McAleese, un post cu o puternica incarcatura simbolica, se mai afla o fosta cântareata, câstigatoare a editiei concursului Eurovision din 1970, dar si fosta deputata europeana Dana Rosemary Scallon.

Mary McAleese, prima presedinta irlandeza nascuta in Irlanda de Nord, care a detinut aceasta functie timp de 14 ani, a primit in mai vizita istorica a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Candidatura lui David Norris, un specialist in romancierul irlandez James Joyce, a cunoscut o serie de probleme.
Aproape ca a renuntat la inceputul lui august, dupa ce a fost acuzat intr-un caz de viol asupra unui minor din 1992, implicându-l pe fostul sau partener Ezra Yitshak.

El si-a relansat recent campania, afirmând ca revenirea sa "va fi cel mai mare «come-back» din istoria politica irlandeza".

Un sondaj publicat in ultima editie a Sunday Business Post il prezinta pe primul loc, cu 21 la suta din intentiile de vot. Insa victoria nu ii este asigurata, din cauza sistemului de transferuri de voturi care se opereaza atunci când un candidat nu obtine majoritatea absoluta.

Candidatul clasat pe pozitia a doua in acest sondaj este laburistul Michael D. Higgins (18 la suta), urmat de Martin McGuinness (16 la suta), candidat al partidului nationalist de stânga Sinn Fein, vicepremier nord-irlandez si fost responsabil in Armata Republicana Irlandeza (IRA).

Candidatura lui McGuinness a suscitat controverse din cauza rolului sau in cadrul IRA. Miercuri el a subliniat, pentru postul de radio RTE, ca a contribuit la strângerea relatiilor intre cele doua Irlande. "In (Irlanda de) Nord, am reusit o transformare incredibila. Eu cred ca am unit nu doar Irlanda de Nord, ci toata Irlanda, in urma procesului de pace", a declarat el.

Intre candidati mai figureaza eurodeputatul Gay Mitchell (Fine Gail), omul de afaceri Sean Gallagher, dar si Mary Davis, care a organizat "Jocurile Olimpice Speciale" (pentru persoanele cu deficiente mentale) in Irlanda, in 2003.

Mediafax

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni