• PRO TV
  • O cascada din Caras-Severin, printre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume

O cascada din Caras-Severin, printre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume

O cascada din Caras-Severin, printre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume

Cascada Bigar, situata in apropiere de Bozovici, Caras-Severin, in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, este una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume.

Anul trecut, mai multe site-uri de peste Ocean au prezentat un articol in care Bigar era in topul cascadelor unice in lume, care merita vizitate.

Intre timp, Directia Silvica din Caras-Severin a alocat aproximativ 20.000 de lei pentru amenajarea locului. Potrivit Stirilor TVR, popasul turistic de la Cascada Bigar avea un foisor darapanat, panouri informative ruginite si era multa mizerie.

 

„Era un foisor care deja statea sa cada. L-am reamenajat, am refacut acoperisul, am facut gardulete de protectie ca sa nu avem probleme de accidentare”, a spus Stefan Stanescu, directorul Directiei Silvice Caras-Severin, pentru Stirile TVR.

Cascada Bigar se afla la jumatatea distantei dintre Polul Nord si Ecuator, chiar pe paralela 45 nord. Localizata in sud-vestul Romaniei, in judetul Caras-Severin, caderea de apa este una dintre cele mai neobisnuite si mai spectaculoase din lume, anunta Huffington Post.

Peisajul iesit din comun este creat de un izvor subteran care curge peste o stanca acoperita de muschi.

Caderea de apa face parte din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita si, din anul 2000, a fost declarata arie protejata de interes national, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii).

Cascada este formata de izbucul Bigar, un izvor subteran puternic, cu activitate intermitenta, care functioneaza pe principiul sifonului. Cand apa adunata intr-un gol carstic atinge nivelul cotului sifonului, iese brusc la suprafata.

La mica distanta de izvor, apa bogata in calcar se varsa in raul Minis, de pe o stanca acoperita de muschi, formand o cascada de tuf calcaros. In 2013, site-ul The World Georgaphy a inclus caderea de apa intr-un top al cascadelor iesite din comun din toata lumea.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni