• PRO TV
  • Succesul de laudat al unui alpinist roman. Alex Gavan, un roman la inaltime, deasupra tuturor

Succesul de laudat al unui alpinist roman. Alex Gavan, un roman la inaltime, deasupra tuturor

Succesul de laudat al unui alpinist roman. Alex Gavan, un roman la inaltime, deasupra tuturor

Alpinistul Alex Gavan, care a plecat in luna iunie intr-o expeditie de doua luni in masivul Karakorum, a anuntat miercuri seara ca a reusit sa urce pe Broad Peak, varf care are inaltimea de 8.047 de metri, fara oxigen suplimentar.

Alex Gavan a plecat pe 11 iunie intr-o noua expeditie de aproximativ doua luni in masivul Karakorum, pentru a escalada Broad Peak.

Masivul se afla in Pakistan, la granita cu China, iar ascensiunea finala era planificata pentru sfarsitul lunii iulie, dupa finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru cele cinci varfuri de peste opt mii de metri aflate in Pakistan este vara.

 

Aceasta este a doua expeditie la mare altitudine organizata de Alex Gavan in 2014, dupa ce in aprilie a avut o alta tentativa de a face prima ascensiune romaneasca fara oxigen suplimentar si fara serpasi a muntelui Everest, care are 8.850 m, iar in mai a incercat sa urce pe varful Dhaulagiri de 8.167 m.

"In 2007, aflat pe varful Gasherbrum 1 - 8.068 m, in prima ascensiune romaneasca a muntelui, impreuna cu Pawel Michalski din Polonia, Jordi Jill, Spania si Mehdi Efetihmar din Iran, priveam in departare insiruirea nesfarsita de varfuri din care face parte si Broad Peak. Aceasta imagine a lasat o adanca impresie asupra mea, dar atunci nu ma puteam gandi la nimic altceva decat sa coboram in siguranta. La plecarea din expeditie am trecut pe langa masivul munte si mi-am facut o nota mentala ca trebuie sa revin. Acum aceasta nota mentala a devenit un plan de expeditie", a declarat Alex Gavan, potrivit unui comunicat trimis de alpinist catre mediafax.ro inainte de a pleca in expeditie.

Ultimul varf de peste 8.000 de metri urcat de Alex Gavan fara oxigen suplimentar si fara serpasi este Shisha Pangma de 8.027 m, in premiera romaneasca, pe 30 aprilie 2013.

Un promotor al urcarii celor mai inalte varfuri din lume "prin mijloace corecte", Alex Gavan a escaladat pana acum cinci varfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fara sa utilizeze oxigen suplimentar si fara sa apeleze la sprijinul serpasilor, potrivit mediafax.ro

Reusita lui Alex Gavan nu a trecut neobservata, iar daca majoritatea publicatiilor au scris despre el, Andi Moisescu a tinut si el sa-l felicite pe alinistul pentru succes si pentru ambitia de care a dat dovada.

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni