• PRO TV
  • Livezile cu mere ale Romaniei, readuse la viata de investitori

Livezile cu mere ale Romaniei, readuse la viata de investitori

Livezile cu mere ale Romaniei, readuse la viata de investitori

Livezile din judetul Valcea redevin celebre, la aproape 20 de ani dupa ce au fost abandonate. In comuna valceana Copaceni, sase investitori au inceput o afacere cu mere: au adus puieti din Belgia, iar acum exporta fructele tot acolo. Si-au propus ca in viitor sa deschida si o fabrica de conserve.

In momentul in care merele noastre au ajuns in Belgia, beneficiarul a zis: „dom`le nu se poate asa ceva, le-ati facut ceva, nu se poate sa aveti o asa culoare. Le-au facut analize si au ramas surprinsi ca nu le facusem nimic”, a povestit Nicolae Vasile, administratorul unei firme investitoare.

Merele cultivate la Copaceni au o piata din ce in ce mai mare de desfacere in Belgia. Inainte de 1990, zona era cunoscuta pentru livezile sale, insa terenurile au fost retrocedate, iar plantatiile au fost abandonate.

Acum cativa ani, sase investitori si-au unit puterile si au reluat traditia cultivarii merilor. Plantatia de la Copaceni este in al treilea an de productie si da intre 60 si 70 de tone la hectar. „Putem sa spunem ca cel putin 95 % este calitatea intai”, a explicat Vasile.

20 de localnici sunt angajati permanent, iar in perioada recoltei aici lucreaza si 70 de zilieri. „Avem locuri de munca, venim, ne cheama la munca, ar fi bine sa se deschida si mai multe”, a povestit un localnic.

Investitorii au facut si un depozit cu capacitate de 500 de tone de fructe, dotat cu o linie de sortare. „Investitia totala a fost de 500.000 de euro. Numai instalatia de sortat a costat 65.000 de euro”, a spus Ionut Vasile, unul dintre investitori.

In 1990, in Valcea erau peste 20 de mii de hectare cu pomi fructiferi. Pana in 2013 mai ramasesera doar 13 mii de hectare, faramitate si lucrate partial.

Sursa: Digi24.ro

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni