• PRO TV
  • V-ati sarutat sub vasc? Iata ce nu stiai despre aceasta planta

V-ati sarutat sub vasc? Iata ce nu stiai despre aceasta planta

V-ati sarutat sub vasc? Iata ce nu stiai despre aceasta planta

Vascul este una dintre acele plante despre care nimeni nu spune nimic, pana in vacanta de iarna. In acel moment, gasim vasc peste tot, iar oamenii il cumpara pentru a-l agata in diverse locuri, tocmai pentru a putea indeplini obiceiul atat de cunoscut: sarutul sub vasc.

Planta mult cautata pe durata sarbatorilor de iarna are, in realitate, o adevarata istorie iar radacinile nu tin de partea romantica pe care o stim toti, astazi.


Cei de la littlethings.com ne spun despre vasc urmatoarele lucruri:

1. Vascul este un parazit. El creste pe copaci gazda si se hraneste atat cu clorofila cat si cu apa si nutrientii pe care copacul ii transporta.

2. Nu are miros. Chiar daca vedem peste e tot lumanari ambientale sau alte produse cu aroma de vasc, e bine de stiut ca aceasta planta nu are nici o aroma.

3. A fost utilizat pentru a captura pasari. Vascul are acele boabe pline de lichid. Lichidul respectiv era folosit, in trecut, pentru a face ca ghearele pasarilor sa se lipeasca de crengile pe care sa asezau.

4. O utilizare pozitiva a vascului este cea in care planta era folosita in tratamente pentru cancer si epilepsie. In Europa el este inca folosit ca tratament complementar. Se pare ca tratamentele cu vasc ajuta si la o mai buna suportare a efectelor chimioterapiei sau radiatiilor.

5. Este cules, in mod traditional, cu ajutorul armelor de foc, pentru a putea fi dat jos din copaci. Inainte de aparitia armelor, se spune ca pentru adunarea vascului se tinea un intreg ritual, stabilit doar in anumite zile, care implica si sacrificarea de animale. Culesul se facea cu ajutorul unui toiag aurit.

6. Se spune ca era utilizat pentru a alunga vrajitoarele. Departe de alaturarea acestei plante cu sarutul, vascul era agatat la usi si geamuri pentru a tine departe spiritele rele.

7. Unele religii spun ca vascul este singura planta capabila sa ucida un zeu si ca este simbol pentru sfarsitul lumii.

Stiai toate aceste lucruri? Tu te vei saruta sub vasc anul acesta?

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni