• PRO TV
  • La 16 ani și-a rupt coloana, acum pilotează mașini de curse. Recordurile incredibile ale acestei femei

La 16 ani și-a rupt coloana, acum pilotează mașini de curse. Recordurile incredibile ale acestei femei

La 16 ani și-a rupt coloana, acum pilotează mașini de curse. Recordurile incredibile ale acestei femei

Cine obișnuiește să spună „nu pot” înainte de a încerca, ar trebui să învețe lecția de viață oferită de Nathalie McGloin. Britanica de 34 de ani este singura femeie din lume țintuită într-un scaun cu rotile care e pilot de curse.

De fapt, „țintuit” nu e chiar cel mai fericit termen, fiindcă pe Nathalie nu a reușit nimic să o țină pe loc. Nici măcar dizabilitatea sa, pe care a învins-o din prima zi a noii sale vieți. Nathalie s-a născut a doua oară în 1999, când a fost victima unui cumplit accident de circulație. Era pasager pe bancheta din spate, fără centură de siguranță, când mașina unui prieten a intrat în plin într-un copac, în încercarea disperată de a evita un autoturism care le-a tăiat calea.

În urma accidentului și-a rupt coloana vertebrală în zona gâtului și a rămas paralizată de la piept în jos. Avea 16 ani și un vis, acela de a deveni un avocat care câștigă toate procesele. A petrecut aproape un an prin spitale, iar în acest timp s-a obișnuit cu gândul că nu va mai putea merge niciodată. Realitatea necruțătoare a determinat-o să-și schimbe prioritățile și să se redescopere ca om.

În 2002 s-a înscris la facultate, la Nottingham, pentru a studia Engleza. Acesta a fost anul când a urcat pentru prima dată la volan, într-o mașină modificată special pentru persoanele cu probleme locomotorii. Dar, pasiunea pentru mașinile de curse a venit mult mai târziu, prin 2009, după ce o vreme a jucat baschet în scaun cu rotile. Patru ani mai târziu, în octombrie 2013, Nathalie a dat examenul pentru a fi acceptată în competițiile sporturilor cu motor, iar în 2015 a primit acceptul.

FOTO: Facebook Nathalie McGloin

Nathalie McGloin devenea astfel prima femeie din lume care fusese acceptată să concureze într-o competiție auto-moto, în ciuda faptului că era paralizată de la piept în jos. Prima sa cursă a avut loc în mai 2015, în Porsche Club Championship, unde a s-a clasat pe locul 14 din 22 de concurenți. Până acum a luat startul în peste 40 de curse, iar cea mai bună clasare a fost locul al treilea a Silverstone în cadrul Classic Sports Car Club, în mai 2018.

Duminică, 8 iulie 2018, Nathalie a devenit prima femeie în scaun cu rotile, pilot de curse, care a înmânat trofeul dedicat ocupantului locului III după Marele Premiu de Formula 1 de la Silverstone. Finlandezul Kimi Raikkonen a fost cel care a primit această distincție din mâinile lui Nathalie, experiență care a fost distribuită de britanică pe rețelele de socializare.

 

I have no words ❤️ ???? @jakobebrey

A post shared by Nathalie McGloin (@nathaliemcgloin) on

În planurile ei de viitor figurează cursa de 24 de ore de la Le Mans, dar și participarea Jocurile Paralimpice de la Tokio din 2020.

Îi învață și pe alții să conducă

Nathalie McGloin este un model și pentru alte persoane aflate în scan rulant. Atleta a înființat organizația de caritate Spinal Track, în cadrul căreia oferă cursuri de condus la Silverstone persoanelor cu deficiențe locomotorii. Cursanții ei nu plătesc nimic, deoarece costurile sunt acoperite din donații. Cursurile auto se fac cu ajutorul unui autoturism modificat.

Sursa foto: Nathalie McGloin Racing

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni