• PRO TV
  • Obama, atacuri fără precedent la Trump în timpul centenarului nașterii lui Mandela: Asistăm la prăbușirea democrației

Obama, atacuri fără precedent la Trump în timpul centenarului nașterii lui Mandela: Asistăm la prăbușirea democrației

Obama, atacuri fără precedent la Trump în timpul centenarului nașterii lui Mandela: Asistăm la prăbușirea democrației

Popularitatea tot mai mare de care se bucură politicile promovate de ,,liderii autoritari” va duce la prăbușirea democrației la nivel mondial, a avertizat Barack Obama în discursul său de la ceremonia organizată pentru comemorarea a 100 de ani de la nașterea lui Nelson Mandela. 

Obama nu a menționat explicit numele lui Trump, însă pe tot parcursul discursului său a făcut referințe la acesta, arată The Guardian. 

"Uitaţi-vă în jurul vostru. Veți vedea că politicile liderilor autoritari câștigă tot mai multă popularitate, iar democrația a devenit un simulacru, e menținută doar de formă. Acești lideri autoritari aflați acum la putere urmăresc să submineze orice instituţie sau normă care dă sens democraţiei. La fel cum oamenii vorbeau despre triumful democraţiei în 1990, acum auzi oamenii vorbind despre triumful tribalismului şi al omului puternic. Trebuie să rezistăm acestui cinism.", a spus Obama.

Fostul președinte a mai spus că regimurile autoritare au demonstrat în repetate rânduri de-a lungul istoriei că sunt corupte, că - pe termen lung - ele ajung să fie împotriva propriului popor, că - în cele din urmă - pierd legătura cu realitatea, că apelează la minciuni din ce în ce mai mari, care duc la o stagnare economică, politică, culturală, dar și științifică. 

El a mai criticat faptul că liderii autoritari recurg tot mai des la denaturarea adevărului și că ,,pur și simplu ajung până acolo încât să inventeze lucruri. Acești lideri nu mai au rușine, asistăm la pierderea totală a rușinii clasei politice. Înainte dădeau înapoi când erau prinși mințind, acum ignoră criticile și merg înainte, contină să mintă.”, a mai punctat Obama, care a adăugat că el, de exemplu, nu poate să găsească un punct comun cu lideri care cred că schimbările climatice nu există, o referire clară la Trump.

Obama a mai spus că negarea faptelor și înlocuirea lor cu minciuni și cu fake news-uri șubrezește eșafodajul democratic al unei țări și că oamenii din toată lumea ar trebui să încerce să fie mai atenți, să se uite cu mai multă atenție în jurul lor, să încerce să vadă dincolo de aparențe și să nu lase istoria să se repete. 

Fostul președinte american a vorbit în Johannesburg în fața a peste 15.000 de oameni.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni